Délkelet-Ázsia Kínával és az USA-val tervez közös hadgyakorlatot 2019-ben

A délkelet-ázsiai országok haditengerészete Kínával közösen tart hadgyakorlatot a jövő héten a Dél-kínai tengeren, miközben a védelmi miniszterek pénteken megállapodtak, hogy jövőre az amerikai haditengerészettel folytatnak majd közös gyakorlatot, továbbá egységes iránymutatást fogadtak el a katonai vadászgépeik váratlan találkozására vonatkozóan. 

Ng Eng Hen szingapúri védelmi miniszter elmondta: az október 22-től 28-ig, a dél-kínai Csancsiang város körül tartandó közös hadgyakorlat alkalmat biztosít a bizalomépítésre.

A jövő heti gyakorlat a Dél-kínai-tengeren zajlik majd, melyet Peking szinte teljes egészében magáénak tekint, ezt azonban számos délkelet-ázsiai állam, valamint Washington is kifogásolja.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN) alkotó tíz állam védelmi miniszterei közös nyilatkozatban rögzítették, hogy az amerikai haditengerészettel tervezett közös gyakorlat erősíti majd az ASEAN tagállamok, a Kínai Népköztársaság és az Egyesült Államok haditengerészetei közötti barátságot és bizalmat.

A miniszterek ugyanakkor sajtótájékoztatójukon elmondták: az amerikaiakkal tervezett közös hadgyakorlat helyszínéről és volumenéről egyelőre nem határoztak.

Ng Eng Hen jelentős eredménynek nevezte a tagországok között született megállapodást a a katonai vadászgépeik váratlan találkozására vonatkozó iránymutatásokról. A védelmi miniszterek szombaton nyolc nemzetközi partnerrel találkoznak majd, és őket is fel fogják kérni, hogy csatlakozzanak a megállapodáshoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »