Dübörög a lengyel gazdaság, az S&P felminősítette az országot

Az elsőrendű „A” államadós-osztályzati kategóriába minősítette fel Lengyelországot pénteken a Standard & Poor’s, mindenekelőtt a lengyel gazdaság erőteljes, kiegyensúlyozott növekedésével és a vártnál jobb költségvetési teljesítménnyel indokolva a lépést.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „BBB plusz”-ról egy fokozattal „A mínusz”-ra javította a hosszú futamidejű lengyel szuverén devizaadósság osztályzatát. A helyi valutában fennálló hosszú lejáratú lengyel államadósság besorolását a cég „A mínusz”-ról „A”-ra emelte. Mindkét osztályzat kilátása stabil.

Indoklásában az S&P kiemelte: a lengyel gazdaság versenyképességét mutatja, hogy az idén az exportszektor állítja elő a lengyel hazai össztermék (GDP) 55 százalékát, jóllehet 2000-ben a kivitel aránya a GDP-ben még alig 27 százalék volt. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a nyitottság jelenlegi mértéke szokatlan az olyan nagy gazdaságok esetében, mint a lengyel.

A Standard & Poor’s továbbá kiemeli, hogy a lengyel hazai össztermék 2016 óta éves átlagban 4 százalék feletti ütemekben növekszik reálértéken számolva, és az idén várhatóan 4,8 százalékkal bővül, jóllehet mindeközben Lengyelország immár nyolcadik éve őrzi nettó külső hitelezői pozícióját. Az S&P Global Ratings szerint az, hogy a lengyel gazdaság növekedése nem jár a külső adósság emelkedésével, részben az Európai Uniótól érkező strukturális és kohéziós folyósítások eredménye.

A cég várakozása szerint az EU-átutalások értéke a 2018-2020-as időszakban éves átlagban eléri a lengyel GDP-érték 2,1 százalékát, utána viszont 1,5 százalékra csökken, részben a lengyelországi jólét növekedése, részben az Európai Bizottsággal egyes kormányzati intézkedések nyomán kialakult nézeteltérések miatt, bár a későbbi EU-folyósítások tényleges mértéke függ a jövőbeni uniós tárgyalásoktól.

Kapcsolódó cikkeink:

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az egy főre jutó lengyel hazai össztermék a 2004-es EU-csatlakozás óta a 2,3-szeresére emelkedett, a lengyel gazdaságba érkező értékpiaci és közvetlen reálgazdasági befektetések állománya több mint a háromszorosával bővült és eléri az éves GDP-érték 64 százalékát.

A cég közölte: becslése szerint a lengyel gazdaság potenciális növekedési üteme 2 százalék körüli lenne az EU-folyósítások nélkül. Az S&P ugyanakkor azzal is számol, hogy a lengyel gazdaság növekedése a következő években lassulni fog, de nem süllyed a 3 százalékos éves ütem alá, hacsak a külső környezet nem romlik a vártnál nagyobb mértékben.

A hitelminősítő várakozása szerint a lengyel államháztartási hiány az idén nem éri el a GDP-érték 1 százalékát. Ez az eredeti konvergencia-program figyelemreméltó túlteljesítése, abban ugyanis még 2,1 százalékos deficit szerepelt 2018-ra.

Az S&P a pénteki döntéssel ugyanoda emelte vissza a hosszú futamú lengyel devizaadósság-besorolást, ahonnan – komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében – 2016 elején, mindenekelőtt a kulcsfontosságú intézmények, köztük a lengyel jegybank függetlenségét érintő kormányzati intézkedésekre hivatkozva leminősítette.

A cég azonban már ugyanabban az évben stabilra javította a további leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a lengyel államadós-besorolás kilátását, azzal az indoklással, hogy enyhültek a kormányzati intézkedések miatt korábban megfogalmazott aggályai. Az S&P az idén áprilisban felminősítést valószínűsítő pozitívra javította tovább a lengyel osztályzatok kilátását, és ezt konvertálta pénteken szuverén felminősítésre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »