Szerbia megszüntette a vízummentességet az irániakkal szemben

Visszavonta szerdán a szerb kormány korábbi rendeletét, amely eltörölte a vízumkényszert az iráni állampolgárokkal szemben, mert – ahogy Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerdai parlamenti felszólalásában hangsúlyozta – számos iráni “visszaélt” a vízummentességgel.

“A Szerb Köztársaság kormánya úgy döntött, hogy megszünteti korábbi döntését a vízumkényszer eltörléséről az Iráni Iszlám Köztársaság állampolgáraival szemben” – áll a hivatalos közlönyben.

Belgrád 2017 augusztusában döntött a vízumkényszer eltörléséről az iráni állampolgárokkal szemben az idegenforgalom fellendítése, valamint a gazdasági növekedés elősegítése céljából, illetve azért, hogy az Európán kívüli piacok könnyebben elérhetők legyenek Szerbia számára. A szerb hatóságok szerint azonban ugrásszerűen megnőtt azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik Iránból érkezve a nem EU-tag Szerbián keresztül akarnak bejutni valamelyik uniós tagállamba.

“A döntés válasz arra a problémára, hogy sokan azért érkeznek (Iránból) hozzánk, hogy megpróbáljanak Nyugatra jutni, vagy hogy menedéket kérjenek Szerbiában” – mondta Djurovic Rados Djurovic, a belgrádi székhelyű Menedékkérőket Védő Központ munkatársa a Reuters hírügynökségnek.

Idén eddig mintegy 1100 iráni nyújtott be hivatalos menedékkérelmet Szerbiában, hogy bejuthasson a menedékközpontokba, ahol lakhatást és élelmet kap.

Jelenleg mintegy 4 ezer, Ázsiából, a Közel-Keletről és egyéb területekről érkezett, regisztrált migráns tartózkodik a szerb kormány által működtetett központokban, míg további több százan tartózkodnak szétszóródva Belgrádban vagy a Bosznia-Hercegovinával és Horvátországgal közös határok mentén.

2015-ben legalább 650 ezer, többségében a háború és szegénység elől menekülő ember haladt át Szerbián a vágyott nyugat-európai országok felé. Bár a balkáni útvonalat 2016 márciusában lezárták, továbbra is érkeznek migránsok Szerbiába.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »