Irán az USA elleni harc részének tekinti a gazdasági nehézségeket

Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah felszólította az ország hivatalnokait, hogy sürgősen találjanak megoldást a gazdasági válságra, melyet az Egyesült Államok szankciói váltottak ki – jelentette csütörtökön a Fársz iráni hírügynökség.

Miután Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa egyoldalúan felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és újra életbe lépteti a felfüggesztett szankciókat, Irán gazdasága nehéz helyzetbe került. Április óta az iráni valuta, a riál 70 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

A korlátozások első szakaszát augusztusban vezették be, és az iráni gazdaság több ágazatát is érinti, emellett pedig novemberre várható a korlátozások második szakaszának életbe lépése, mely elsősorban az iráni energetikai szektort célozza, embargóval sújtva az olajexportot.

A perzsa állam jelenlegi gazdasági nehézségeiről Hamenei így nyilatkozott:

“Nincsen olyan válság, és nincsenek olyan problémák az országban, amelyeket ne tudnánk megoldani (…) A hivatalnokoknak megoldást kellene találniuk a jelenlegi gazdasági nehézségekre, és azok megoldásával ki kellene ábrándítaniuk az ellenséget.”

Az ajatollah hozzátette azt is, hogy minden válságot legyőzhetnek, ha az ország egységes marad.

Az Egyesült Államok ráadásul más országok vállalatait is szankciókkal fenyegeti, ha Teheránnal üzletelnek, emiatt több európai cég újra csökkentette tevékenységét Iránban, annak ellenére, hogy az EU alapvetően az atomalku fenntartása mellett áll ki, és az iráni gazdaság életben tartása céljából egy alternatív fizetési rendszert is létrehoznak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

Leave a Reply