Az USA-nak nem tetszik az iráni szankciók kijátszása

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta kedden az iráni atomprogramról szóló megállapodás résztvevőinek az Irán-ellenes amerikai szankciók, azokon belül is az olajkereskedelmet korlátozó intézkedések megkerülését célzó különleges célú gazdasági egység (SPV) létrehozására vonatkozó terveit.

Európai diplomaták azt mondták, hogy az SPV által egy cserekereskedelmi rendszert hoznának létre – hasonlót ahhoz, amit a Szovjetunió használt a hideg háború idején -, hogy az iráni olajat európai termékekre cseréljék, mégpedig pénzforgalom nélkül.

Pompeo az ENSZ New York-i épületében egy konferencián közölte: “Sajnos előző este nyugtalan és ténylegesen mélységesen csalódott voltam annak hallatán, hogy az iráni nukleáris egyezmény maradó tagjai bejelentették: különleges fizetési rendszert hoznak létre az amerikai szankciók megkerülésére. Ez az egyik lehető legkárosabb intézkedés a regionális és globális béke és biztonság tekintetében. A rezsim bevételeinek fenntartásával megerősítik Irán helyzetét, mint a terrorizmus első számú állami szponzorát”.

Washington május elején mondta fel a nemzetközi szerződést arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja magát az abban vállalt kötelezettségeihez, s elrendelte az úgynevezett atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben, illetve újabbakat is bejelentett. Az iráni olajkereskedelmet korlátozó büntetőintézkedések novemberben lépnek ismét életbe.

Eközben John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó lekicsinylően nyilatkozott az SPV létrehozásáról szóló európai tervekről, mondván: az Európai Uniónak sokat jár a szája, de ígéreteit aligha valósítja meg. Bolton nyomatékosította, hogy Washington agresszívan és kérlelhetetlenül betartatja az Irán elleni gazdasági büntetőintézkedéseket, és sem az EU-t, sem mást nem fogja hagyni, hogy ezt aláássa.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) kedden számolt be arról, hogy az iráni olajexport csökkenő tendenciát mutat, és az ország gazdasága akár 3 százalékkal zsugorodhat az idén, jövőre pedig akár további 4 százalékkal. A globális pénzügyi szolgáltatói szövetség szerint április és szeptember között napi 0,8 millió hordóval csökkent az iráni kondenzátumok és olaj exportja, áprilisban napi 2,8 millió hordót, szeptemberben viszont már csak napi 2 millió hordót adtak el külföldön. A olajexport ráadásul annak ellenére csökken, hogy Irán nagy engedményeket ad vásárlóinak, továbbá ellentérítés nélkül, saját tankereivel szállítja termékeit Kínába és Indiába. Mi több, az iráni szállítmányozók nagylelkű fizetési feltételeket ajánlanak vásárlóiknak, bizonyos esetekben pedig eurót vagy kínai jüant is elfogadnak az amerikai dollár helyett. Az IIF szerint a cserekereskedelem és a készpénzes fizetés teret nyerhet, miután hatályba lépnek novemberben az iráni olajkereskedelmet korlátozó amerikai szankciók.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »