Mintegy száz városban tüntettek Macron ellen Franciaországban

A közszféra dolgozói, nyugdíjasok és diákok együtt vonultak utcára Franciaországban kedden mintegy száz városban, hat szakszervezet felhívására, hogy így tiltakozzanak a kormány szerintük túl liberális és szociálisan nem eléggé érzékeny politikája ellen. A rendőrség szerint országszerte 160 ezren, a szervezők közül Philippe Martinez, a CGT szakszervezet vezetője szerint 300 ezren, más szakszervezetek szerint legalább 200 ezren tüntettek.

Az őszi politikai szezonkezdés óta ez volt a szakszervezetek első megmozdulása. Amióta Emmanuel Macron államfő egy évvel ezelőtt elindította a reformjait, a CGT kezdeményezésére számos utcai tüntetést tartottak országszerte, elsősorban a vasúti reform ellen, de eddig egyszer sem sikerült akkora tömeget az utcára hívni, amely a kormányt meghátrálásra késztette volna a reformpolitikában, jóllehet a köztársasági elnök és kormányának tetszési mutatója szeptemberben mélypontra süllyedt.

A francia sajtó, lapok, televíziók, rádiók, hírügynökségek által közösen létrehozott független számlálóügynökség, az Occurrence számításai szerint Párizsban kedden 21 500-an vonultak utcára, a szervezők szerint 50 ezren, a rendőrség szerint 11 500-an voltak, ami franciaországi viszonylatban nem számít jelentős szakszervezeti megmozdulásnak.

A vidéki városok közül 5400-an tüntettek Nantes-ban, 5300-an Marseille-ben, 4300-an Lyonban, 3700-an Toulouse-ban, 3500-an Le Havre-ban, 3300-an Lille-ben, 2500-an Grenoble-ban, 1500-an Nizzában, 800-an Dunkerque-ben.

Nizza, 2018. október 9.
A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT támogatói tüntetnek a francia kormány politikáját ellenző országos szakszervezeti megmozduláson Nizzában 2018. október 9-én. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Ahogy az már 2016 óta megszokott, a tömegbe ismét belekeveredett mintegy tucatnyi fekete ruhát viselő, kapucnis, arcát eltakaró anarchista rendbontó, akik antikapitalista szlogeneket skandálva szándékosan keresték az összetűzést a rendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták őket. Estig Párizsban kilenc, országszerte 16 embert előállítottak, egy tüntető és egy rendőr megsérült.

A dátumot a nyugdíjasok egyesületei választották, amelyek az inflációnál alacsonyabb mértékűre tervezett jövő évi nyugdíjemelés miatt szervezték a megmozdulást, ezért a tüntető menetekben nagy számban voltak jelen.

Philippe Martinez, a CGT vezetője elismerte, hogy „nem könnyű az embereket mobilizálni”, de este már sikeresnek nevezte az országos mozgósítást. A szakszervezetek tervei szerint ez csak az első „bemelegítő” megmozdulás volt, amelyet az ősz folyamán továbbiak követnek a készülő szociális reformok, a nyugdíjrendszer és a munkanélküliek segélyezési rendszerének átalakítása ellen. A pontos dátumokat azonban még nem jelentették be.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »