Az IMF igazán borúlátó képet vetít előre Venezuela kapcsán

Legfrissebb előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre 1,37 millió százalékos inflációval számol a júliusban várt 1 millió százalék helyett, jövőre pedig 10 millió százalékos értékvesztést jósol.

Nem hivatalos adatok szerint a szeptemberi infláció 488 865 százalék volt éves összevetésben, ami 1973 óta a legmagasabb. Az ellenzéki többségű parlament legfrissebb, hétfői jelentésében pedig 233 százalékos inflációról szólt a fáma. Hivatalos adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány.

Az IMF előrejelzése szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodik az idén. Ezzel az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

A washingtoni székhelyű szervezet kedden emlékeztetett arra, hogy a venezuelai kormány augusztus 20-ától denominálta a nemzeti valutát, öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. A kormány eredetileg három nullával akarta csökkenteni bankjegyeinek címleteit, de ezt akkor a bankszektor irányítóinak kérésére elhalasztották, akik szerint erre még nem állt készen az ország pénzügyi rendszere.

Az új venezuelai fizetőeszköz neve szuverén bolivár, a legkisebb névértékű a 2 szuverén bolivár – érme formájában -, a legnagyobb névértékű pedig az 500-as. A legkisebb névértékű régi bolivár a 200 ezres, a legnagyobb az 50 milliós volt.

Forrás: MTI/TASZSZ/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »