Gazdaságélénkítés céljából csökkentették a kínai bankok kötelező tartalékrátáját

A kínai központi bank vasárnap csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját (RRR) – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A likviditásnövelő intézkedéssel a kormány élénkíteni tervezi a lassuló gazdaságot és részben ellensúlyozni a Kínával szemben bevezetett amerikai kereskedelmi megszorítások kedvezőtlen hatásait.

Az október 15-től érvényes intézkedés értelmében a kötelező tartalékrátát 100 bázisponttal csökkentik. A tartalékráta a legnagyobb kereskedelmi bankok esetében most 15,5 százalék, a kisebb bankoknál 13,5 százalék.

A jegybanki döntés 750 milliárd jüan (109,2 milliárd dollár, 1 jüan=41,18 forint) tőkét szabadít fel.

A kínai jegybank idén már negyedik alkalommal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) 6,6 százalékos idei kínai gazdasági növekedésre számít, jövőre pedig 6,3 százalékosat vár a tavalyi 6,9 százalékos bővülés után.

Néhány friss információ az ország devizatartalékáról: Az elemzők által vártnál jelentősebben csökkent Kína devizatartaléka szeptemberben, miközben tovább gyengült a jüan a dollárral szemben az amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette. A devizatartalékot kezelő State Administration of Foreign Exchange (SAFE) vasárnap azt közölte, hogy a devizatartalék 22,69 milliárd dollárral, 3087 milliárd dollárra esett az augusztusi szerényebb, 8,23 milliárd dolláros csökkenés után. A Reuters által megkérdezett elemzők azzal számoltak, hogy augusztushoz képest a devizatartalék lényegesen kisebb mértékben, 5 milliárd dollárral zsugorodik szeptemberben. Szeptemberben már a hatodik egymást követő hónapban gyengült a jüan a dollárral szemben, ami azt jelzi, hogy a pekingi vezetés nem avatkozik be a jüan védelmében, élénkítve ezzel az exportot. Kína devizatartaléka tavaly 129,5 milliárd dollárral nőtt a 2016 végi 3011 ezer milliárd dollárról. A kínai központi bank ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy az ország aranytartalékának értéke az augusztus végi 71,288 milliárd dollárról 70,327 milliárd dollárra mérséklődött szeptember végére.

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »