Fejtörést okozó eredménnyel zárultak ma a parlamenti választások Lettországban

Talán nem is annyira meglepő, ámde fejtörést okozó eredménnyel zárultak a parlamenti választások Lettországban, ahol már az előzetes felmérések is a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette hárompárti jobbközép kormánykoalíció országgyűlési többségének elvesztését jósolták – az ország jó gazdasági eredményei ellenére is.  

Az LTV közszolgálati tévé a szavazóhelyiségből távozók megkérdezése alapján azt a következtetést vonta le, hogy az orosz ajkú kisebbséget képviselő, ellenzéki Harmónia Központ a szavazatok 19,4 százalékát szerezte meg, míg a miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetségére a szavazók 9,7 százaléka, a nemrég alakult populista KPV LV (Kié az ország?) pártra pedig 11,5 százaléka voksolt.

Ugyanakkor az exit poll szerint meglepetésre 13,4 százalékos támogatottságra tett szert a FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt, a konzervatív Nemzeti Szövetség pedig a voksok 12,6 százalékára számíthat – mindkét utóbbi párt határozottan Nyugat-barát, európai elkötelezettségű.

A Zöldek és Földművesek Szövetsége, a Nemzeti Szövetség és az Egység párt jelenlegi hárompárti koalíciója együtt 29,2 százalékra számíthat, így legalább még egy szövetségest kell találniuk, hogy ismét többségi kormányt alakíthassanak.

Nils Ushakovs, Riga polgármestere és a Harmónia Központ vezetője az exit poll eredmények közzétételét követően azonnal tudatta: pártja ezúttal mindenképpen arra törekszik, hogy a kormánykoalíció tagja legyen. A párt, amely nagyon népszerű az ország oroszajkú közösségében, az elmúlt három választáson kivétel nélkül az élen végzett, de egyik másik párt sem volt hajlandó együttműködni velük.
„Egyetlen olyan koalíciós lehetőség sem látszik, amely a Harmónia nélkül stabilnak és kormányképesnek tűnik” – húzta alá szombat este Ushakovs.

A végleges eredmények nem hoztak érdemi változást: A Harmónia a szavazatok 19,9 százalékát kapta, míg a KPV LV (Kié az ország?) nevű populista párt 14,06 százalékot, az Új Konzervatív Párt pedig 13,6 százalékot szerzett. A nemrég alakult KPV LV jelezte, hogy kész koalícióra lépni bárkivel, előzetes feltételek nélkül. A FOR/Fejlődés elnevezésű liberális párt a voksok 12 százalékát, míg a konzervatív Nemzeti Szövetség 11 százalékát, a Maris Kucinskis miniszterelnök vezette Zöldek és Földművesek Szövetsége pedig 10 százalékát kapta. Az Új Egység nevű jobbközép párt 6,7 százalékot szerzett.

Összesen 1,5 millió lett szavazópolgárt vártak ma az urnákhoz, hogy a 100 fős parlament, a Saeima képviselői mandátumairól dönthessenek. Tizenhat párt ezernégyszáz jelöltje versenghetett a képviselői helyekért. Elemzők ugyanakkor arra számítottak, hogy csak hét párt kerül be a parlamentbe. A kampány jórészt társadalmi és oktatási kérdések körül forgott, de meghatározó szerepet játszott a korrupció elleni harc is.

Szakértők szerint a kormányalakítás nehéznek ígérkezik, tekintettel a majdani széttöredezett parlamenti erőviszonyokra. A kormányalakításban ezért nagy szerepet kaphatnak a parlamentbe bekerülő, nemrég alakult kisebb pártok.

Felmérések és a szavazatok is bizonyították, hogy a legerősebb politikai erő jelenleg a Harmónia Központ, de hatalomra kerülése továbbra is kétséges, mivel a parlamenti pártok zöme eleve teljesen kizárta a kormányzati együttműködést vele. Raimonds Vejonis államfőnek a miniszterelnöki szék várományosát nem feltétlenül a megmérettetésből legerősebbként kikerült pártból kell megbíznia kormányalakítással. Az utóbbi választásokon rendre a Harmónia Központ jutott a legtöbb szavazathoz, de a kormányalakításból mindig kimaradt. A lett lakosság kétkedéssel viszonyul a Moszkva-barát politikai erőhöz, tartva attól, hogy Lettországot politikai értelemben ismét Kelet felé mozdítaná el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »