Kusza belpolitikai csatározás folyik Örményországban

Felmentett tisztségéből hat minisztert szerdán Armen Szárkiszján örmény elnök – elemzők szerint a tárcavezetők azoknak a pártoknak a tagjai, amelyek előző nap támogatták azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek megnehezítik a Nikol Pasinján kormányfő által szorgalmazott előrehozott választások megtartását.

Az örmény elnöki hivatal közleménye szerint az energiaügyi, a gazdasági, a közlekedési és távközlési, a mezőgazdasági, a rendkívüli helyzetekért és a sportért felelős minisztérium vezetőit mentették fel tisztségükből. Az érintett politikusok annak a két pártnak a tagjai, amelyek, bár Pasinján kormánykoalíciójának tagjai, támogatták a Szerzs Szargszján volt államfő vezette ellenzéki Örményország Köztársasági Párt (HHK) által benyújtott módosító javaslatokat.

  • Előzmények:

A tüntetések hatására lemondott az örmény miniszterelnök

Mégis miniszterelnök lett az örmény ellenzéki vezetőből

Nikol Pasinján jelenlegi kormányfő volt az elődje, Szerzs Szargszján távozását kiváltó tüntetések szervezője. Az április 17-én miniszterelnökké választott Szargszján – aki azt megelőzően tíz évig a kaukázusi ország államfője volt – április 23-án mondott le a tiltakozások hatására.

Bár Pasinján a kormányfő, a törvényhozás jelenleg is a HKK ellenőrzése alatt áll, ezért szeretne Pasinján előrehozott választásokat. Ennek egyik módja lehetne az, ha lemondana, akkor ugyanis a parlamentnek új miniszterelnököt kellene választania, az örmény törvények értelmében pedig két, meghiúsult szavazás automatikusan előrehozott választásokhoz vezetne.

Pasinján tárgyalásokat folytatott a parlamentben ennek lehetőségéről, de a törvényhozás kedden elfogadta azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek megnehezítik ennek a folyamatát. A kedden megszavazott módosításokat még az elnöknek is jóvá kell hagynia hatályba lépésükhöz.

Pasinján válaszul bejelentette: néhány napon belül lemond, hogy – mint mondta – senki se gondolja azt, hogy ragaszkodik ehhez a poszthoz.

Örményországban 2022-ben tartanak legközelebb parlamenti választásokat a jelenlegi menetrend szerint.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »