Új adóval sújtaná a külföldi ingatlanvásárlókat a brit kormány

Az új lakáspolitika jegyében London megadóztatná a Nagy-Britanniában ingatlantulajdont vásárló külföldieket – jelentette be a kormányzó konzervatív párt éves konferenciáján vasárnap.

Új adót tervez bevezetni a brit kormány – jelentette be Theresa May a Konzervatív Párt idei éves konferenciáján. Az új, akár 3 százalékos adónem minden céget és természetes személyt érintene, amely vagy aki nem regisztrált brit adófizető. A hírre hétfő reggel nagyot zuhant a száz legnagyobb, tőzsdén is jelenlévő cég – az FTSE 100-as – listáján szereplő építkezési vállalatok értéke.

May szerint a külföldiek nyomják fel az ingatlanárakat

A Konzervatív Párt birminghami konferenciáján a brit miniszterelnök arról beszélt, hogy Nagy-Britannia mindig nyitva áll azok előtt, akik élni és dolgozni jönnek ide, de úgy lenne igazságos, ha a külföldi ingatlanbefektetők külön illetéket fizetnének. Theresa May szerint ugyanis nem lenne helyes, ha a külföldi személyek és a külföldi székhelyű cégek éppolyan könnyedén vásárolhatnának brit otthonokat, mint a keményen dolgozó honiak. Ráadásul szerinte bizonyíték is van arra, hogy eddig éppen az említett külföldi vásárlók nyomták fel az ingatlanárakat olyan szintre, ami már megfizethetetlen a helyiek számára.

Theresa May brit miniszterelnök (k) érkezik a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben rendezett éves kongresszusára, 2018. október 2-án, a konferencia harmadik napján. (MTI/EPA/Neil Hall)

A hajléktalanság felszámolására fordítanák

Különösen a fővárosban nőtt nagy arányban a külföldi vásárlók száma, akik sokszor hagyják üresen állni az ingatlanjaikat. A lakásüggyel és hajléktalansággal foglalkozó Shelter becslései szerint csak Angliában 279 ezer lakás áll régóta üresen. May kiemelte, hogy az új adóból származó bevételt a kormány a hajléktalanság elleni küzdelemre használná fel, miután „túl sok ember számára vált távoli álommá a saját otthon”.

A brit lakáspiac az utóbbi hónapokban egyébként is nehézségekkel küzd a második lakást sújtó új adó bevezetése óta, és a bizonytalanság csak tovább növekszik, ahogy közeledik az Európai Unióból való kilépés dátuma.

Augusztusban egyébként Új-Zélandban ennél is szigorúbb szabályozást vezettek be, amely szerint csak a helyiek és a huzamosabb ideig az országban tartózkodók vásárolhatnak lakást az országban. A hivatalos kimutatások szerint ugyanis a főváros, Auckland központjában már minden ötödik ingatlan külföldi kézben van.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »