Kína lazítana az Észak-Korea elleni szankciókon

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) fontolóra kellene vennie az Észak-Koreával szembeni szankciók lazítását a Koreai-félszigeten elindult pozitív folyamatok tükrében – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter a BT csütörtöki ülésén, amelyet az észak-koreai válság rendezésének szenteltek.

„Az ENSZ BT határozataiban rendelkezések vannak arról, hogy a Biztonsági Tanács kész lesz változtatni a szankciós intézkedéseken az Észak-Koreához intézett követelések teljesülése esetén. Figyelembe véve a pozitív folyamatokat a két koreai állam, illetve az Egyesült Államok és Észak-Korea között, valamint Phenjan atommentesítéssel kapcsolatos tetteit és bejelentéseit, Kína úgy véli, az ENSZ BT-nek meg kell vizsgálnia a kérdést az előbb hivatkozott rendelkezés életbe léptetéséről, hogy ezzel ösztönözze Észak-Koreát és a további szereplőket az atomfegyver-mentesítésre” – hangsúlyozta Vang Ji.

A kínai külügyminiszter szerint emellett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének párhuzamosan kell zajlania a békefolyamattal.

„Kína úgy véli, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének hatékonyabb módszere abban rejlik, hogy ez párhuzamosan folyjon egy békemechanizmus kiépítésével a félszigeten. Ez a két folyamat egymást erősítené” – emelte ki a kínai diplomácia vezetője.

Az ülésen felszólaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a világ „egy új nap hajnalához” érkezett az Észak-Koreával folytatott kapcsolatokban. Mint mondta, Donald Trump amerikai elnök tárgyalásai Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel olyan diplomáciai áttöréshez vezettek, amely helyzetből hamarosan megoldhatóvá válik a kommunista állam jelentette nukleáris fenyegetés.

Pompeo hangsúlyozta: az Észak-Korea ellen elrendelt nemzetközi szankciókat fenn kell tartani és szigorúan ki kényszeríteni, ha ennek a diplomáciának a sikerét akarják látni. Ugyanakkor figyelmeztetett: ha Phenjan letérne diplomácia és atomfegyver-mentesítés útjáról, az elkerülhetetlenül a rezsim további elszigeteléséhez, illetve nyomásgyakorláshoz vezetne.

Az amerikai tárcavezető szerint Washingtonnak bizonyítéka van arra, hogy az észak-koreai olaj- és kőszén importot korlátozó büntetőintézkedéseket megsértik. Követelte a nemzetközi közösségtől, hogy tartsák tiszteletben a szankciókat. Kiemelte: a BT tagjainak példát kell mutatniuk az erre irányuló erőfeszítésekből. Pompeo októberben készül harmadik látogatásra Észak-Koreába, hogy felgyorsítsa a diplomáciai folyamatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a phenjani rezsim lefegyverzés irányába tett lépéseit a büntetőintézkedések könnyítésének kell kísérnie. „A tetteket válaszcselekményeknek kell követnie” – mondta Lavrov.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter viszont úgy érvelt, hogy Phenjan még nem tett elegendő konkrét lépést az atomfegyver-mentesítésre ahhoz, hogy enyhítsenek a szankciós nyomáson, bár London üdvözli az észak-koreai vezetés készségét a párbeszédre.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »