Kereskedelmi tárgyalásokat kezd Japán és az USA

Az Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között szerdán az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, New Yorkban létrejött megállapodás szerint Japán és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény megkötéséről.

A japán kormányszóvivő csütörtökön Tokióban tartott tájékoztatója szerint a felek megállapodtak „a két ország közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kölcsönösen előnyös módon történő kiterjesztésében, mégpedig a korrekt szabályokon alapuló gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében a dél-ázsiai és csendes-óceáni térségben”.

A megállapodás jelentős engedmény Japán részéről, mivel Tokió többoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését szorgalmazta a tizenegy ország közötti Trans-Pacific Partnership (TPP) mintájára, amelyből Trump nem sokkal hivatalba lépését követően kiléptette az Egyesült Államokat.

Az amerikai elnök a megbeszélésen beleegyezését adta, hogy a kereskedelmi tárgyalások ideje alatt Japán mentesüljön az autókra és autóalkatrészekre kivetni tervezett, megemelt importvámok alól. Az autók és a mezőgazdasági termékek képviselik a két ország közötti kereskedelmi ellentétek sarkalatos pontjait. Donald Trump már számos alkalommal adott hangot nemtetszésének Japán az Egyesült Államokkal szembeni, kétharmad részt autóexportból keletkező, 69 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt, jelezve, hogy kétoldalú megállapodással kívánja rendezni az egyensúlytalanságot.

New York, 2018. szeptember 26.
Abe Sindzó japán miniszterelnök (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésük kezdetén az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszaka alatt a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 26-án. (MTI/AP/Evan Vucci)

A megállapodásról kiadott közös közlemény leszögezi: Japán és az Egyesült Államok „tiszteletben tartja a másik kormány álláspontját”. Tokió kinyilvánított szándéka ugyanis az, hogy nem tesz az Egyesült Államok által felmondott TPP szerződésben foglaltaknál nagyobb engedményeket.

A japán miniszterelnök ezért is tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon áruforgalmi megállapodás megkötéséről lesz szó, nem pedig egy jóval átfogóbb, a beruházások és szolgáltatások szabályozására is kiterjedő szabadkereskedelmi egyezményről.

Robert Lighthizer az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője viszont újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a Kongresszus jóváhagyását is megkövetelő szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdésére törekednek Japánnal. Az érvényes törvények szerint az amerikai Kongresszust 90 nappal a tárgyalások megkezdése előtt kell tájékoztatni. Lighthizer szerint a tárgyalások két szakaszban zajlanak majd, az első szakaszban az árukereskedelmet érintő vám és nem vám jellegű korlátozásokról lesz szó.

Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter szerdán New Yorkban reményét fejezte ki, hogy a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről létrejött megállapodás eredményeként növekedhet az Egyesült Államok agrártermék-exportja a világ harmadik legnagyobb gazdaságába. „Japán mezőgazdasági termékeink egyik legnagyobb felvevője ezért nagy reményeket támasztunk az áttörés értékű megállapodásnak köszönhetően megnyíló lehetőségekhez” – fogalmazott.

Az amerikai kereskedelmi kamara is üdvözölte a tárgyalások megkezdéséről létrejött megállapodást. David Gossack a szervezet ázsiai ügyekért felelős alelnöke szerint a két ország között régóta fennálló ellentétek elsimításával a tárgyalások kiegyenlíthetik az amerikai vállalatok versenyzési feltételeit a külföldi partnereikkel szemben.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Kyodo/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »