500 millió dollárért fogadná vissza Maduro az elmenekült venezuelaiakat

Ötszáz millió dollárt kér Nicolás Maduro venezuelai elnök az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (HCR) a venezuelai menekültek hazatelepítéséért cserébe – jelentette be az elnök a venezuelai gazdasági kabinet ülésén csütörtökön, amit az állami televízió is közvetített.

Beszédében az elnök kifejtette, hogy ebből az összegből repülőgépeket bérelne azok számára, akik a hazatérést választják. „Mégsem akarhatjuk, hogy gyalogoljanak” – tette hozzá ironikusan.

Az ülés során Maduro úgy tett, mint aki nem emlékszik a HCR és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) újonnan kinevezett, a venezuelai menekültügyért felelős biztosának, Eduardo Steinnek a nevére – aki egyébként korábban Guatemala alelnöke volt -, s akit úgy említett, mint „azt az ellenőrt, aki a venezuelai migrációt felügyeli”.

Nicolás Maduro venezuelai elnök beszél egy kormányzati eseményen Caracasban 2018. szeptember 5-én. (EPA/MIRAFLORES PRESS HANDOUT)

A környező latin-amerikai országok egyre nehezebben birkóznak meg a növekvő menekültáradattal: a Venezuelával szomszédos Kolumbia már jelezte az ENSZ-nél, hogy nem képes egyedül megoldani a menekültáradattal járó nehézségeket.

Hivatalos adatok szerint már csaknem 3000 venezuelai tért vissza a hazájába, azonban még mindig körülbelül 2,3 millióan élnek külföldön (ez a 30,6 millió lakosú ország 7,5 százaléka). Ebből 1,6 ,millióan 2015 után hagyták el az országot a hiperinfláció és az élelmiszerhiány miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »