Lengyelország nem aggódik a NATO-Oroszország megállapodás miatt

Nem sértené az 1997-ben kötött NATO-Oroszország megállapodást, ha az Egyesült Államok állandó katonai támaszpontot létesítene Lengyelországban – jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita című lengyel napilapban pénteken megjelent interjúban.

Az állandó lengyelországi amerikai támaszpont létrehozására Andrzej Duda lengyel elnök tett javaslatot a Donald Trump amerikai elnökkel tartott keddi washingtoni találkozóján. Trump méltatta Varsó készségét a támaszpont infrastruktúrájának finanszírozására, és kijelentette, hogy a bázis „hasznos lehetne a biztonság növelése szempontjából”.

Czaputowicz emlékeztetett: 2017 elejétől Lengyelországban több mint 3 ezer amerikai katona állomásozik állandó rotációs jelleggel, féléves ciklusokban váltva egymást. Arra a felvetésre reagálva, hogy az állandó bázis kiépítése megszüntetné az 1997-es NATO-Oroszország alapokmányban rögzített, Lengyelország NATO-beli státuszát illető korlátozást, megállapította: „ilyen korlátozás nem létezik”.

Moszkva rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését az orosz vezetés az említett alapokmány megsértésének tekintené. A dokumentumban a NATO önkorlátozást vállalt az új tagállamok területén.

Kapcsolódó cikkünk: A NATO keleti tagállamai inkább Putyin, mint Trump miatt költenek többet

Czaputowicz az alapokmány vonatkozó részeit úgy értelmezte, hogy azok „politikai jellegű” előírások, nincs jogerejük. „Ráadásul jelentős katonai jelenlétről esik ott szó”, és az említett „politikai önkorlátozást a biztonságilag kedvező környezettől teszik függővé” – fejtette ki a lengyel külügyminiszter, hozzáfűzve: „Mint tudjuk, a NATO keleti szomszédságában a helyzet jelentősen megromlott”. Ennek példájaként a 2014-ben kirobbant ukrajnai konfliktust emelte ki.

Úgy vélte: a lengyelországi bázis tervét az Egyesült Államok jelenleg „inkább pozitívan” értékeli, mint olyat, amely jelentősen növelné a NATO védelmi és elriasztó képességeit. A legfontosabb döntést ez ügyben majd az amerikai kongresszus hozza meg – húzta alá. „A demokraták és a republikánusok egyaránt fenyegetésként fogják fel Oroszországot, ezért kedvezően viszonyulnak javaslatainkhoz” – mondta Czaputowicz. Szerinte az Egyesült Államokban ez ügyben jövő év tavaszán születhetnek az első döntések.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője pénteken az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta: a támaszpont elhelyezéséről egyelőre nincsenek konkrét döntések, a varsói kormány számára viszont fontos lenne, ha ezt Lengyelország északkeleti, illetve keleti részében építenék ki. Dworczyk „megközelítőnek” nevezte a kedden Trump által is említett, 2 milliárd dollár értékű tervezett lengyel hozzájárulást a bázissal összefüggő infrastruktúra kiépítéséhez.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »