Az oroszok a fegyverpiaci versenyt látják a szankciók hátterében

Az Oroszország ellen bevezetett legújabb amerikai szankciók a rosszhiszemű konkurenciaharc megnyilvánulásai, olyan tényezők, amelyek akadályozzák a kétoldalú kapcsolatok normalizálását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában, miután az Egyesült Államok szankciókkal sújtott egy kínai céget, amely fegyvereket vásárolt Oroszországtól.

Peszkov szerint Washington a nemzetközi kereskedelem elveit sértő, nem piaci eszközökkel igyekszik a fegyverpiacokról kiszorítani az egyesült államokbeli gyártók fő konkurensét, Oroszországot. A szóvivő sajnálatát fejezte ki, amiért az amerikai fővárosban nem akar alábbhagyni a „szankciós hisztéria”, ami nem engedi meg, hogy az amerikai politikusok józanul ítéljék meg a kétoldalú kapcsolatok perspektíváit.

Az orosz elnök szóvivője arra reagált, hogy az amerikai kormányzat csütörtökön büntetőintézkedéssel sújtotta az Equipment Development Department (EDD) elnevezésű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó kínai hadiipari ügynökséget, amely SzU-35-ös vadászbombázókat és Sz-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt az orosz állami Roszoboronekszport elnevezésű vállalattól, megsértve ezzel a 2017 végén Oroszország ellen hozott amerikai korlátozásokat.

A büntetőintézkedések értelmében az EDD nem igényelhet exportengedélyt az Egyesült Államokba, és az amerikai pénzügyi rendszerből is kiszorul, emellett felkerült az amerikai pénzügyminisztérium tiltólistájára, és egyetlen amerikai sem köthet vele semmilyen üzletet. Washington egyúttal további 33 olyan vállalatot és magánszemélyt tett a 2017-ben hozott törvény szankciós listájára, amelyek, vagy akik megítélése szerint orosz katonai vagy hírszerzési szervezetekkel állnak kapcsolatban, vagy nekik dolgoznak.

A Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) egyébként sikertelenül zárult az orosz acél- és alumíniumexport ellen bevezetett amerikai importvámokról folytatott konzultáció. Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter Szentpéterváron újságíróknak elmondta, hogy a valószínűleg választottbíróság előtt lefolytatandó vita és a fellebbezések elbírálása akár évekig is eltarthat.

Oreskin arról is szólt, hogy az orosz cégeknek élniük kell az amerikai-kínai kereskedelmi háború nyújtotta lehetőségekkel, és be kell tölteniük az amerikai áruk visszaszorítása által megnyíló piaci réseket.

A nap folyamán korábban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy Washington a tűzzel játszik, és aláássa a globális stabilitást azzal, hogy újabb szankciókat hoz Moszkva, illetve olyan kínai vállalatok ellen, amelyek fegyvert vásárolnak Oroszországtól.

A diplomata szerint az Egyesült Államokban „nemzeti szórakozássá” vált az Oroszország elleni szankciók kiszabása, mert a csütörtökön bejelentett újabb büntetőintézkedés a külügyminiszter-helyettes összegzése szerint már a hatvanadik volt 2011 óta. Rjabkov leszögezte hogy Washington nyomásgyakorlással sosem fog tudni feltételeket szabni Moszkvának.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »