Burkoltan megszorító csomagot jelentett be a török pénzügyminiszter

A török kormány csütörtökön ismertetett új középtávú gazdasági programjában jelentősen rontotta előrejelzését a gazdasági bővülés idei és jövő évi ütemére – és mintegy mellékesen, bejelentettek egy erős megszorító csomagot is.

A Berat Albayrak pénzügyminiszter által ismertetett új előrejelzés szerint az eddig mindkét évre várt 5,5 százalékos növekedés helyett a török gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig már csak 2,3 százalékkal nő a tavalyi 7,4 százalékot követően. A miniszter szerint idén 20,8 százalék, 2019-ben 15,9 százalék, 2020-ban pedig 9,8 százalék lesz az infláció, ami idén augusztusban 15 éves csúcson, 17,9 százalékon állt.

„A gazdasági program célja erős alapokon nyugvó, fenntartható gazdasági növekedés megteremtése, a gazdaság 5 százalékkal bővülhet 2021-től” – mondta a török pénzügyminiszter, akinek a szavai után a líra/dollár árfolyam 6,32-ig gyengült a korábbi 6,14-es szintről, jelenleg pedig a 6,26-os szinten áll az árfolyam.

Isztambul, 2018. szeptember 20.
Berat Albayrak török pénzügyminiszter ismerteti a 2019 és 2021 közötti időszakra tervezett, új gazdasági programot Isztambulban 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Erdem Sahin)

A török líra idén eddig csaknem 40 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, mélypontját még a török jegybank múlt heti kamatemelése előtt, a 6,9-es szinten állította be, azóta némileg stabilizálódott.

Berat Albayrak szerint „az új program révén a gazdaságnak sikerül felülkerekednie a gondokon és a jövőben az eddigieknél is erősebb lesz”. Egy nappal korábban apósa, Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta, hogy „nincs válság” és szerinte „manipuláció” minden ezzel kapcsolatos hír.

Ennek ugyanakkor erősen ellentmondanak a pénzügyminiszter alábbi bejelentései:

  • felfüggesztik az összes olyan beruházási projektet, amelynek a tenderét még nem zárták le
  • felülvizsgálják a társadalombiztosítási rendszereket
  • átalakítják az exportösztönzést

A pénzügyminiszter szerint a befektetések szempontjából prioritást élveznek majd a következő években a gyógyszeripari, az energiaipari és a petrolkémiai ágazatok, hogy ezáltal is csökkentsék a folyó fizetési hiányt, ami a tervek szerint 2021-ig a GDP 2,6 százalékára csökken az idei 4,7 százalékról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »