Félmilliárd dolláros magánrepülőt szerzett be a török elnök

Recep Tayyip Erdogan állítólag ajándékba kapott egy félmilliárd dollárt érő luxusrepülőt a katari emírtől. A török elnök ezt akkor nyilatkozta, amikor visszavágott kritikusainak, akik úgy vélték, az új elnöki gép költségeit az adófizetők pénzéből fedezték.

Törökország érdeklődött az 500 millió dollár értékben eladásra kínált repülőgép iránt, de amikor a katari uralkodó erről tudomást szerzett, mindenféle ellenérték nélkül odaajándékozta a török elnöki hivatalnak – mondta el Erdogan a sajtó képviselőinek, a Hurriyet beszámolója szerint.

Baráti kapcsolat

A török-katari gazdasági, politikai és katonai kapcsolatok akkor indultak látványos javulásnak, amikor Ankara az öbölbéli földgáznagyhatalom oldalára állt annak Szaúd-Arábiával folytatott konfliktusában. Alig egy hónapja a katari uralkodó meglátogatta Erdogant Ankarában, ahol ígéretet tett egy törökországi, 15 milliárd dolláros befektetésre, mely segíthet kilábalni az amerikai szankciók és a török líra zuhanása miatt kialakult krízishelyzetből.

  • A németek is besegítenek
Német és EU-s tisztségviselők szerint egy teljes erejű török gazdasági válság az egész régiót destabilizálná, Európát a vállalatokon keresztül viselné meg, a Közel-keleten pedig további politikai feszültségeket okozna, ráadásul az Európa felé irányuló migrációt is felerősítené. Fentiek miatt Németország nem szeretné végignézni Törökország összeomlását, így máris megkezdték a tárgyalásokat a pénzügyi segítségnyújtásról.

Németország kész mentőcsomagot nyújtani Törökországnak

A Boeing 747-8i típusú luxusgép ajándékozásáról szóló kezdeti beszámolók felkorbácsolták az indulatokat, legfőképpen azért, mert az ellenzék úgy véli, Erdogan mégiscsak megvásárolta a repülőt. Ennek kivizsgálása érdekében a legnagyobb ellenzéki párt hivatalos lépéseket is tett, Gamze Tascier parlamenti képviselő rá is kérdezett Fuat Oktay alelnöknél a gép árára.

Kép forrása: Boeing.com

A presztízs számít, a költségek nem

A török államfő költekezései már régóta ellenzéki támadások kereszttüzében állnak, akik azt állítják, hogy értékes forrásokat pazarol el olyan dolgokra, mint a Versailles-nál négyszer nagyobb elnöki palota, vagy a luxusjárművekből álló flották. Erdogan ezekre úgy reagált, hogy a palota a kormányé, nem az övé, és amikor a török állam tekintélyéről van szó, nem számítanak a költségek.

A katari emírtől kapott / vásárolt magángépet 2012-ben gyártották, 76 utasra és 18 fős személyzetre tervezték. Az Aviation Intel munkatársa szerint a világ legnagyobb és legdrágább magángépéről van szó, ami nem állhat túl messze a valóságtól, ha számba vesszük, hogy a repülőn több díszes szalon és lakosztály is található, valamint rendelkezik saját kórházzal is.

Az még nem derült ki, hogy mi lesz Erdogan jelenlegi repülőgépével, ami egy 2014-ben szolgálatba állt Airbus A-300-200. Annak idején ez a vétel sem volt botránymentes, mivel eredetileg a miniszterelnöki hivatal számára rendelték, de azonnal átszállították Erdogannak, amint letette az elnöki esküjét. Egy szakértő 221 millió dollárra becsülte a jármű vásárláskori értékét, amit megdobtak még 100 millióval az egyéni átalakítások.

2015 sem múlt el járműbotrány nélkül, ekkor pattant ki, hogy a Vallásügyi Hivatal elnöke, Mehmet Gormez egy 385 000 dollárt érő Mercedesszel kocsikázik. Amikor a népharag láttán Gormez az autó visszaadása mellett döntött, Erdogan bejelentette, hogy a saját járműparkjából ad neki egy ugyanilyen modellt ajándékba és ráadásképpen egy magánrepülőt is.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »