Megjött Kína válasza: vámok 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre

Kína bejelentette, hogy a Donald Trump által bejelentett friss vámokra válaszul szeptember 24-i hatállyal vámot vet ki 60 milliárd dollárnyi amerikai termékre.

A pekingi pénzügyminisztérium kedden közölte, hogy 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki szeptember 24-től 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Ez lényeges engedmény ahhoz képest, hogy korábban 20 és 25 százalékos mértékű vámról is szó volt a két kisebb vámtarifa mellett. A 20 és 25 százalékos pótvámmal sújtandó termékeket, köztük a cseppfolyósított gázt a 10 százalékos kategóriába sorolták át.

Keng Su-ang kínai külügyi szóvivő kedden tartott sajtóértekezletén azt fejtegette, hogy az amerikai lépések új bizonytalanságot hoztak a két ország közötti tárgyalásokba.
„Kína mindig hangsúlyozta, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi viták megoldásának egyetlen helyes útja, ha az egyenlőség, őszinteség és a kölcsönös tisztelet alapján tárgyalásokat és konzultációkat tartanak, de jelenleg az Egyesült Államok cselekedetei nem tűnnek sem őszintének, sem jóakaratúnak – hangoztatta a szóvivő, aki ugyanakkor nem akart olyan feltételezéseket kommentálni, hogy a vámtarifák emelésén túl még milyen intézkedéseket tehet Peking. Annyit mondott csak, hogy a részleteket a megfelelő időpontban fogják nyilvánosságra hozni.

Előzmények

Donald Trump amerikai elnök hétfőn közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. Az új vámtarifák szeptember 24-én lépnek életbe, és – mint a The Wall Street Journal című lap kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte – az év végén 25 százalékosra emelkednek.

Közleményében az amerikai elnök leszögezte: amennyiben Peking megtorló intézkedésekkel válaszol, Washington azonnal továbblép a harmadik szakaszba, amelyben hozzávetőlegesen 267 milliárd dollár értékű termékekre vetnek ki további védővámot.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szintén hétfőn jelezte, hogy Donald Trump nem elégedett az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokkal, így a következő napokban, hetekben akár el is indulhat a fent említett harmadik szakasz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarájának elnöke, Mats Harborn gazdasági őrültségnek nevezte az amerikai pótvámok bevezetését, mondván, ez nem hatékony eszköz arra, hogy meggyőzze a kínai kormányt a piaci reformok felgyorsításának szükségességéről. A kamara egyik felmérésének eredményei azt mutatják, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmélyülése kárt okoz európai vállalatoknak is, és zavarokat okoz a globális ellátási láncolatban.

Forrás: Reuters / CNBC / Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »