Humanitárius katasztrófával fenyegetnek a kiújuló idlíbi harcok

Csaknem ezer ember menekült el Idlíbből, a szíriai lázadók által ellenőrzött utolsó városból és környékéről a kormányerők offenzívájától tartva – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózat csütörtökön.

Az OSDH szerint a tömeges menekülés szerda éjjel kezdődött, és az emberek elsősorban az ország nyugati részén fekvő Aleppóba, illetve a török határhoz közeli kelet-szíriai Afrínba igyekeznek.

Idlíbben attól tartanak, hogy a szíriai helyzetnek szentelt szeptember 7-i török-iráni-orosz csúcstalálkozón nem találnak politikai megoldást az idlíbi válságra – mondta Rámí Abdul-Rahmán, a szervezet vezetője. A tervezett csúcstalálkozó ellentétes érdekű feleket ültet egy asztalhoz: a szíriai lázadók egyik fő támogatója, Törökország hetek óta folytat komoly diplomáciai erőfeszítéseket a szíriai kormány idlíbi offenzívájának elhárítására, míg Irán és Oroszország, Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és kormányának a szövetségese.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként volt ismert. A fegyveres csoport 2016-ban szakított a nemzetközi terrorhálózattal, majd nevet változtatott.

Múlt héten az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura arra figyelmeztetett, hogy tízezer al-Kaida-harcos jelenléte a városban még nem igazol egy olyan támadást Idlíb ellen, amely során 2,9 millió polgári lakos élete kerülhet veszélybe.

A szíriai kormányerők napok óta küldenek erősítést Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak. A velük szövetséges Oroszország légiereje többhetes szünet után kedden újrakezdte a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat.

Sajtójelentések szerint a szíriai kormány legkorábban szeptember 10-én indíthatja meg a támadást, kivárva a pénteki teheráni iráni-orosz-török csúcs eredményeit.

Az elmúlt három évben fegyveres lázadók és családtagjaik ezreit evakuálták Idlíbbe a polgárháború során Szíria különböző részeiből, egy korábbi, kormánnyal kötött egyezmény keretében. Az egyezség érdekében a felkelők eldönthették, hogy elfogadják a központi kormányzat uralmát, vagy családtagjaikkal a részben még szíriai ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati Idlíbbe távozhatnak.

Mogherini: meg kell akadályozni az Idlíbben kiújult erőszak továbbterjedését

El kell kerülni az Idlíb tartományban kiújult harcok továbbterjedését Szíriában, azokat pedig, akik hozzájárultak az erőszak újbóli fellángolásához, felelősségre kell vonni – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben csütörtökön.

Mogherini kijelentette, hogy mivel a szíriai Idlíb tartományban ismét fellángolt erőszak újabb humanitárius katasztrófával fenyeget, az Európai Unió felszólítja az asztanai formátum tárgyalóit, Oroszországot, Törökországot és Iránt, hogy tegyenek eleget a megállapodásukban vállalt kötelezettségüknek, és kezeljék prioritásként a polgári lakosság védelmét.

A főképviselő Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottjával folytatott telefonbeszélgetését követően adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a katonai fellépés több mint hárommillió civil életét veszélyezteti. Ennek elkerülése érdekében biztosítani kell minden szükséges forrást és intézkedés meghozatalát a polgári lakosság védelme érdekében, valamint az akadálytalan, biztonságos és fenntartható humanitárius hozzáférést.

Kiemelte, hogy a vegyi fegyverek bármiféle használata visszafordíthatatlan humanitárius következményekkel járhat. Egy teljes körű katonai művelet az érintett tartományban egy már így is súlyos veszélyekkel járó konfliktus kiterjedését eredményezné a régióban. A konfliktus lezárására kizárólag olyan politikai folyamat hozhat megoldást, amely tiszteletben tartja valamennyi Szíriában élő népcsoport szabadságát és méltóságát – tette hozzá a főképviselő.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek