Seehofer szerint továbbra is a migráció a legfontosabb kérdés

A migráció jelenleg a legfontosabb kérdés Németország és egész Európa számára – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a ZDF országos köztelevízióban este sugárzott interjúban a testvérpárt Kereszténydemokrata Unióval (CDU) a menekültügy körül a nyár elején kirobbant konfliktussal kapcsolatban kiemelte, hogy semmin sem változtatna, most is ugyanúgy folytatná le a vitákat, mint júniusban.

Az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal kialakult konfliktust lezáró megegyezés révén Németország már Görögországgal és Spanyolországgal is megállapodott a német határon feltartóztatott menedékkérők visszaküldéséről.

Ugyanezt a rendszer vezetik be Olaszországgal is: a formálódó megállapodás alapján Olaszország visszafogadja az ott regisztrált, majd a német határon feltartóztatott menedékkérőket, Németország pedig nagyjából ugyanannyit átvesz a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők közül – mondta Horst Seehofer, majd hozzátette, hogy nagyon jól állnak a megállapodást előkészítő tárgyalások olasz kollégájával, Matteo Salvinivel.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszterrel készült “ARD Sommerinterview” (nyári interjú) Berlinben, 2018. augusztus 5-én. Az “ARD-Sommerinterview” egy éves interjúsorozat a vezető német politikusokkal, amely során a jelenlegi német, európai és nemzetközi témákról kérdezik őket. (EPA/HAYOUNG JEON)

Szavai szerint kizárt, hogy ismét a júniusihoz hasonló válság alakul ki a kormányban a menekültügy körül. Mint mondta, a következő időszak csak a munkáról szól, a CDU/CSU pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt (SPD) kormánya “hétről hétre fontos döntéseket hoz majd” a nyugdíjrendszerről, a munkaerőpiaci szabályozásról és az EU-n kívüli képzett munkavállalók bevándorlását szabályozó törvény előkészítésének ügyében is.

Horst Seehofer elutasította azt a számos CDU-s és SPD-s politikus által támogatott javaslatot, amely szerint a szakképzett munkavállalók bevándorlásáról szóló jogszabály keretében lehetőséget kell majd adni az elutasított, de jól beilleszkedett és dolgozó menedékkérőknek arra, hogy Németországban maradjanak.

Ez lenne az úgynevezett sávváltás, amely nem jó megoldás, mert azt az üzenete hordozná, hogy “gyertek Németországba, nyújtsatok be menedékjogi kérelmet, és ha az eljárásnak nem pozitív az eredménye, akkor vállaljatok munkát”. Egy ilyen rendszerben “a menedékjog elveszítené az értelmét” – fogalmazott Horst Seehofer.

Hasonlóan nyilatkozott Angela Merkel is egy ugyancsak vasárnap esti televíziós interjúban. A kancellár a másik országos köztelevízióban, az ARD-ben sugárzott interjúban kiemelte, hogy nemcsak a gondolatot, hanem magát a sávváltás kifejezést sem tartja helyesnek, mert az lenne az üzenete, hogy bárki jöhet Németországba, és ha menekültként nem sikerül megszereznie a jogot a maradásra, akkor a szakképzett munkaerő hiányára alapozva tovább próbálkozhat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »