Értelmetlen vitába bonyolódott az USA és Irán

Irán az Egyesült Államok által augusztus elején ismét életbe léptetett szankciók azonnali eltörlését sürgette a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság hétfői meghallgatásán.

„A büntetőintézkedések igazságtalanok és károsak, ártanak az iráni gazdaságnak, így milliókat taszítanak szegénységbe” – jelentette ki Mohszen Mohebi, a teheráni kormány jogi képviselője a hágai Békepalotában tartott ülésen. Beadványában Irán annak megállapítására kérte az ENSZ elsődleges bírói szervét, hogy Washington megsértette az iszlám köztársasággal szembeni kötelezettségeit, s arra, hogy ezért szólítsa fel az amerikai kormányt a korlátozások késedelem nélküli feloldására. Teherán emellett azt is szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok nyújtson teljes körű kártérítést a „jogsértés” miatt.

Irán még a múlt hónapban nyújtott be perkeresetet az Egyesült Államok ellen a Nemzetközi Bíróságnál, mert álláspontja szerint a 2015-ben született többhatalmi nukleáris egyezmény egyoldalú felmondásával és a szankciók újbóli bevezetésével az amerikai kormány megsértett egy 1955-ös nemzetközi törvényt.

Az USA máris válaszolt

Washingtonnak szuverén joga intézkedéseket hozni Iránnal szemben – szögezte le közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn az iráni lépésre reagálva. Közleményében az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: a kereset lényegében Irán kísérlete arra, hogy beavatkozzék az Egyesült Államok politikájába, illetve megkérdőjelezze törvényes jogát döntések meghozatalára, köztük az amerikai nemzet biztonságát védő szankciók ismételt meghozatalára.

Mike Pompeo hangsúlyozta: az Egyesült Államok megvédi érdekeit Irán jogszerűtlen követeléseivel szemben és továbbra is együttműködik szövetségeseivel, hogy gátat vessen az iráni rezsim destabilizáló törekvéseinek a térségben, és meggátolja a terrorizmus támogatását.

Az amerikai külügyminiszter leszögezte azt is, hogy Washington mindent megtesz annak érdekében, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, sem most, sem a jövőben.

Hiába dönt a bíróság

A Nemzetközi Bíróság várhatóan jövő hónapban hoz döntést az ügyben, de áttörés ettől sem várható, az elmúlt évtizedekben ugyanis már számos olyan bírósági döntés született az amerikai-iráni viszály tekintetében, melyet a felek nem tartottak be.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »