Friss hírek

Törli a felesleges kínai projekteket az új maláj vezetés

Több milliárd dollár értékű, kínai finanszírozású infrastruktúra-fejlesztési és energiagazdálkodási projekt törléséről határozott Malajzia, a beruházásokból fakadó súlyos adósságteher elkerülése érdekében – jelentette be Mahathir Mohamad miniszterelnök Pekingben kedden. 

A maláj kormány a 200 milliárd dollárból megvalósítandó keleti parti vasútfejlesztési beruházás, továbbá két, összesen 2,3 milliárd dollár összértékű energiavezeték-fejlesztési projekt visszavonásáról döntött. Mahathir Mohamad pekingi látogatása végén elmondta: Kuala Lumpur nem tudja vállalni a beruházások költségeit – számolt be az Astro Awani maláj rádió.

A miniszterelnök rámutatott: Malajziának jelenleg nincs is szüksége ezekre a beruházásokra. Hozzátette: ha szükségessé válnának, a projektek a jövőben újraindíthatóak, Malajzia azonban most az államadósság csökkentésére helyezi a hangsúlyt.

A maláj miniszterelnök Mahathir Mohamad (középen) a kínai elnökhöz, Hszi Csin-pinghez (nem látható a képen) beszél pekingi találkozójukon, 2018. augusztus 20-án. EPA/ROMAN PILIPEY / POOL

A miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel is megvitatta a projektek törlésének okait. Mahathir elmondása szerint némi kezdeti félreértés után végül a kínai fél is megértette és elfogadta a döntést.

“Nem hiszem, hogy Kína azt akarná, hogy csődbe menjünk” – idézi a miniszterelnököt a Bernama maláj hírügynökség. 

Malajziának jelentős kötbért kell fizetnie, amiért kihátrál a beruházásokból, továbbá azt is ki kell derítenie, hogy hova kerültek a már átutalt összegek – közölte Mahathir Mohamad, aki májusi megválasztása óta újraindította a nyomozást a volt miniszterelnök, Najib Razak ellen pénzmosási vádak miatt.

Kína terjeszkedését is fékezné az új maláj miniszterelnök

Nem engedik külföldre utazni a volt malajziai miniszterelnököt

Li Ko-csianggal közösen tartott sajtótájékoztatóján a maláj miniszterelnök utalást tett Kína gazdasági térnyerésének veszélyeire: “Nem akarunk olyan helyzetet, amelyben egy újfajta gyarmatosítás zajlik, csak mert a szegényebb országok képtelenek felvenni a versenyt a gazdagabbakkal a szabad kereskedelemben. Tisztességes kereskedelmet kell folytatni.”

Thaiföldön, Sri Lankán és más országokban is fogalmaztak már meg kritikát Kína kereskedelmi infrastruktúra fejlesztésre irányuló “Egy övezet, egy út” kezdeményezésén belül megvalósuló projektek kapcsán. A bírálatok szerint ezek a beruházások túlságosan pazarlóak és költségesek, túl kevés munkát adnak a helyi cégeknek, és teret adhatnak a sikkasztásnak vagy más visszaélésnek.

Malajzia megnőtt államadóssága mögött a Najib Razak által 2009-ben létrehozott 1MDB alap áll, amely több milliárd dolláros veszteséget halmozott fel az évek során. A malajziai pénzügyminisztérium kezében lévő alapot a gazdasági fejlődést hosszú távon előmozdító kezdeményezések finanszírozására hozták létre. Az 1MDB fő célpontjai a stratégiai fejlesztési projektek az energetika, az ingatlanpiac, a mezőgazdaság és a turizmus terén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »