Afrikában keres új barátokat Oroszország

Kormányközi katonai együttműködési megállapodást írt alá Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közép-afrikai köztársasági és Burkina Fasó-i hivatali partnerével kedden a Moszkva melletti Kubinkában rendezett Armija-2018 haditechnikai fórum alkalmából.

Marie Noelle Koyara, a Közép-afrikai Köztársaság védelmi minisztere kijelentette, hogy a megállapodás a nemzeti fegyveres erők kiképzésének alapjául fog szolgálni. Oroszország idén könnyűfegyvereket szállított, valamint 175 katonai és polgári tanácsadót küldött az országba.

Júliusban a Közép-afrikai Köztársaságban három orosz újságírót gyilkoltak meg, akik az aranyban, gyémántban és uránban gazdag országban sajtójelentések szerint jelen lévő orosz zsoldosok tevékenységéről akartak dokumentumfilmet forgatni.

Kapcsolódó anyagunk: Az orosz zsoldosok megjelentek az afrikai gyémántbizniszben

A Jean-Claude Bouda Burkina Fasó-i védelmi miniszterrel aláírt egyezmény Sojgu szerint lehetőséget nyújt a kétoldalú együttműködés és a tapasztalatcsere javítására a katonai kiképzés, valamint a békefenntartás és a terrorelhárítás területén.

Sojgu fogadta továbbá Min Aung Hlaingot, a mianmari fegyveres erők főparancsnokát, akinek kijelentette, hogy Moszkva Délkelet-Ázsiában Yangont stratégiai partnerének tekinti, és hogy a katonai együttműködés a kétoldalú viszony kulcsfontosságú eleme.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »