Salvini olasz biztost szeretne látni az uniós pénzügyek élén

Olaszország jelentős pénzügyi vagy gazdasági biztosi helyet akar szerezni a következő Európai Bizottságban – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője vasárnap este pártja egy helyi találkozóján.

Salvini a Firenze közeli Viareggióban rendezett pártvacsorán a jövő tavasszal esedékes Európai Parlamenti (EP-) választásokról, valamint az ezután felálló új Európai Bizottságról beszélt. Hangsúlyozta, hogy Olaszország olyan biztost választ majd magának, aki „jelentős pénzügyekkel” foglalkozik, gazdasággal, iparral vagy kereskedelemmel, és képes védelmet nyújtani a 60 millió olasz számára, „akiket Európában folyamatosan ütlegelnek”.

Megjegyezte, a Matteo Renzi vezette előző olasz kormány „semmit sem tett az olaszokért”. Kijelentette, hogy a Renzi által jelölt jelenlegi olasz biztos, Federica Mogherini az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője teljesen súlytalan, senki sem ismeri.

Hozzátette: a jelenlegi olasz kormány hiába alakult meg csak két hónapja, máris félelmet kelt, ezért a nemzetközi „pénzügyi hatalmak” megpróbálják majd elfojtani. A római kormány sikeres politikai kísérlete „terrorizálja” a pénzügyi és bankvilágot, mivel ezek attól tartanak, hogy más országok is az olasz példát követhetik – jelentette ki Salvini a migráció ellenes Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta római kormányról.

„Egy tapodtat se mozdulunk el, de ha ütlegelnek, szükségünk lesz rátok, a ti reakciótokra” – üzente a Liga választóinak. Elemzők szerint arra utalt, hogy a nemzetközi hitelminősítő intézetek szeptemberben Olaszország leminősítésére készülnek.

A Salvini vezette Liga a márciusi olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékot szerzett, azóta azonban mintegy 30 százalékra emelte támogatottságát. Ezzel a második legnagyobb olasz párt lehet az M5S mögött, de a Liga a jobbközép koalíció többi pártjának támogatására is számíthat a 2019-es EP-választásokon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek