Újabb szankciókat vetett ki az EU a Krím-félsziget annektálása miatt

Újabb szervezetek ellen rendelt el szankciókat kedden az Európai Unió, amiért részt vettek a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által illegálisan elcsatolt Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi híd építésében.

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács tájékoztatása szerint hat újabb jogi személyt vettek fel a szankciós listára, amiért „tevékenységükkel támogatták a jogellenesen annektált félsziget feletti orosz ellenőrzés megszilárdítását, ami még jobban aláássa Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét”.

A presztízsberuházásként kezelt, 19 kilométeres híd közúti felének személyforgalmi részét már májusban átadták. A beruházás a közúti teherforgalom áteresztésére ősszel, a vasúti forgaloméra pedig jövőre lesz alkalmas.

A büntetőintézkedések vagyonbefagyasztást vonnak maguk után, uniós személyek és szervezetek nem bocsáthatnak ezen szervezetek rendelkezésére pénzügyi eszközöket. Az Ukrajna területi épségének megsértése miatt foganatosított uniós korlátozások így már 155 természetes és 44 jogi személyt sújtanak.

Az Európai Unió 2014-ben rendelt el először szankciókat orosz, illetve oroszbarát ukrán személyek ellen Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének aláásása miatt. Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szembeni, bizonyos szektorokat – például az olajipart – célzó gazdasági korlátozások, amelyek hatályát decemberben hosszabbították meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »