Berlinben is örülnek Trump és Juncker megállapodásának

A német kormány üdvözli az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és Donald Trump amerikai elnök tárgyalásain született megállapodást – tudatta csütörtökön a Twitteren a német kormány helyettes szóvivője.

„Az Európai Bizottság a továbbiakban is számíthat a támogatásunkra” – közölte Ulrike Demmer, konstruktívnak nevezve az eredményt. Peter Altmaier gazdasági miniszter, Angela Merkel közeli bizalmasa még szerda éjjel áttörésként értékelte Juncker és Trump megállapodását, és gratulált mindkettejüknek. A miniszter azt írta, hogy ezáltal elkerülhető a kereskedelmi háború, és több millió ember állása menekült meg.

„Ez nagyszerű a világgazdaságnak!” – hangoztatta Altmaier.

Eric Schweitzer, a német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) elnöke óvatosan derűlátóan nyilatkozott. Azt mondta: a megállapodás jó lépésként értékelhető, de vannak még nyitott kérdések. Schweitzer úgy véli, hogy a tárgyalások azt bizonyították, hogy Európa nem engedi, hogy kívülről megosszák, és csak egységesen van elég politikai és gazdasági súlya ahhoz, hogy az érdekeit hatékonyan képviselje.

Dieter Kempf, a német iparszövetség (BDI) vezetője pedig úgy értékelte az egyezséget, hogy úgy tűnik, hogy a transzatlanti kereskedelemben megállítható a „vámspirál”, de a szavakat tetteknek kell követniük. Kempf szerint a megállapodás a feszültségcsökkentés fontos jele.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump kormánya védővámot vetett ki a többi között az Európai Unióból érkező acél- és alumíniumtermékekre, valamint kilátásba helyezte, hogy az európai autóipart is vámokkal sújtja. Ez a DIHK számításai szerint 6 milliárd euróval vetné vissza a német gazdaságot.

Trump és Juncker szerdán abban állapodott meg, hogy egyelőre egyik fél sem léptet érvénybe újabb vámokat, mindkét fél törekedni fog arra, hogy az ipari termékeket sújtó vámokat nullára csökkentsék, továbbá erősítik együttműködésüket az energia területén, ennek keretében Európa több cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államoktól, valamint az Európába irányuló szójababexportot is jelentősen növelik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »