Már nagyon várják Junckert Washingtonba

Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Donald Trump elnök fenyegetésének megfelelően az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben.

“Az EU nem akarja fokozni a helyzetet, de ez esetben nem maradna más lehetőségünk” – szögezte le Malmström, súlyos aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban vizsgálatot indított annak felderítésére, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a nagymértékű jármű- és alkatrészimport.

Ilyen vizsgálat előzte meg az acél- és alumíniumárukra kivetett importvámok elrendelését is, az uniós biztos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kettő nem említhető egy lapon, az újabb korlátozásoknak “katasztrofális” következményei lennének, mivel az EU acélt és alumíniumot 6,4 milliárd, gépjárműveket és autóalkatrészeket viszont több mint 50 milliárd euró értékben exportált tavaly az Egyesült Államokba.

Malmström kiemelte: az acél- és alumínium piacán legalább valóban és tagadhatatlanul problémás a helyzet a globális túltermelés miatt, amelynek Kína a gyökere, a járművek esetén azonban nincs szó ilyesmiről.

Az Egyesült Államok autóipari szektora egészséges, kivitele jelentősen nőtt az elmúlt évtizedben, és fontos megjegyezni azt is, hogy az amerikai autógyártók nem kérték beavatkozásra a kormányzatot, ahogyan a szakszervezetek, az autókereskedők és a kereskedelmi kamara sem – közölte.

“És hogy miért? Mert az amerikai gépjárműipar is szorosan integrálódott a globális ellátási láncokba, ezek megszakítása pedig a termelés, a beruházások és a foglalkoztatottság csökkenését eredményezné az Egyesült Államokban is” – tette hozzá.

“Az autóipari védővámok tehát sem nem kívánatosak, sem nem indokoltak” – fogalmazott.

Malmström végezetül reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság elnökének jövő heti washingtoni látogatásán sikerül enyhíteni a feszültséget a felek között, a brüsszeli testület ugyanakkor előkészít egy listát azon termékekről, amelyeket – szükség esetén – ellenintézkedésként büntetővámokkal sújtana. Egyelőre nem tudni, hogy ez a lista milyen termékeket tartalmazhat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülésén Brüsszelben 2018. július 18-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Az USA egy kedvező ajánlatra vár

Amerikai részről is nagy várakozás előzi meg Jean-Claude Juncker jövő heti látogatását, Larry Kudlow , a Fehér Ház gazdasági tanácsadója tegnap egy konferencián azt nyilatkozta, hogy őt a nagyköveteken keresztül úgy tájékoztatták, hogy Juncker egy nagyon fontos szabadkereskedelmi ajánlattal indul útjára.

Ez a bizonyos ajánlat akár az is lehet, amiről nem hivatalos formában már június végén sajtóhírek jelentek meg, eszerint a német autógyárak vezetői azzal az ötlettel keresték meg az USA németországi nagykövetét, hogy vessenek véget az egymás termékeit sújtó vámszabályozásnak, azaz az EU gyakorlatilag felajánlotta, hogy eltörölné az amerikai autók importjára jelenleg érvényes 10%-os vámtételt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindenesetre Kudlow véleménye szerint akár kellemes meglepetés is lehet a jövő heti találkozó eredménye.

Forrás: MTI / CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »