Megbékélési megállapodásokat kötöttek Szíriában

Tűzszünettel kecsegtető megbékélési megállapodások születtek a szíriai hadsereg és iszlamista felkelők között a délnyugat-szíriai Deraa tartományban, amelynek lázadók ellenőrizte területei ellen a kormányerők nagyszabású támadást indítottak az elmúlt hetekben – jelentették nyugati hírügynökségek pénteken több forrásra hivatkozva.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az utóbbi két napban három településen egyeztek bele abba a felkelők, hogy leteszik a fegyvert, lehetővé téve, hogy a damaszkuszi kormány visszaállíthassa ellenőrzését a térség felett. A hírügynökség értesülései szerint másik négy településen is megadták magukat a lázadók.

Az AFP francia hírügynökség az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózatra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyalások még zajlanak, de várhatóan megállapodásokhoz vezetnek. Az OSDH tudatta: orosz katonai rendészek vezetik a megbeszéléseket nyolc kelet-deraai településen.

A Reuters brit hírügynökség egy jordániai tisztségviselőre hivatkozva azt írta: megerősített jelentéseket kapott arról, hogy tűzszünetben állapodtak meg az ellenséges felek, amit a megbékélési folyamat fog követni. A Reuters hozzátette: Jordánia az utóbbi napokban tárgyalásokat folyatott a térséget igazgató Szabad Szíriai Hadsereg nevű lázadó ernyőszervezettel és Oroszországgal, hogy a harcokat beszüntessék, cserében pedig Damaszkusz ismét ellenőrzése alá vonhassa a térséget.

A becslések szerint mintegy 1,2 millió szíriai menekültnek otthont adó Jordánia aggodalommal követte a tíz napja kirobban harcokat a szomszédos szíriai térségben, különösen annak fényében, hogy nagyjából 120 ezer ember vált földönfutóvá, és egy részük megindult a jordániai határra. Ammán azonban világossá tett: nem nyitja meg határát előttük, mert már egyszerűen nem tud több embert befogadni.

Katasztrófával fenyeget a legújabb szíriai offenzíva
Nem lesz hová hazatérniük a szíriai menekülteknek

A kormányerők és szövetségeseik kíméletlen offenzívájáról látszik tanúskodni az is, hogy egy felkelő parancsnok pénteken közölte: több védelmi vonaluk is összeomlott. Az amerikai védelmi minisztérium egy tisztségviselője azonban azt mondta, hogy nem tudják megerősíteni a tűzszünetről szóló híreket, a helyzet továbbra is „rettenetes”, a szíriai és orosz gépek nem hagytak fel a térség bombázásával.

Egy szíriai katonai tisztviselő úgy fogalmazott, hogy a lázadóknak nem volt más választásuk, mint elfogadni a megállapodásokat. Hozzátette: a legtöbb fegyveres csoport a megbékélés mellett döntött.

A helyi megbékélési megállapodásokat a szíriai hatóságok kötik a nem Damaszkusz ellenőrizte területek lakosságával, illetve azok illetékeseivel. A hatóságok általában felajánlják a fegyverletételt elutasító lázadóknak, hogy elszállítják őket más területekre, míg a maradni kívánó felkelőknek és civileknek át kell esniük a kormányerők átvilágításán.

Damaszkusz irányításának hamarosan bekövetkező visszatérését az is megerősíteni látszik, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita szélsőséges mozgalom vezetője, Haszan Naszrallah egy televíziós beszédében kijelentette: a kormányerők hamarosan óriási győzelmet aratnak Dél-Szíriában, az összes fegyveres csoport összeomlott.

Úgy tűnik Naszrallah már készpénznek veszi Damaszkusz győzelmét a Libanonnal szomszédos területeken, ugyanis tudatta azt is: a Hezbollah létrehoz egy olyan mechanizmust, amellyel segíti a lehető legtöbb szíriai menekült önkéntes hazatérését. Mint közölte, a síita szervezet az elkövetkező hónapokban közvetlenül fogja begyűjteni a menekültek hazatérésére vonatkozó kérelmeket, amelyeket átadnak a szíriai hatóságoknak, mindezt pedig koordinálják majd a libanoni hírszerzéssel.

Az UNICEF által 2018. június 21-én készített fotón szíriaiak láthatók, akik a Deraa tartományban dúló erőszakos harcok elől menekültek el. A délnyugat-szíriai konfliktus mintegy 750 000 embert veszélyeztet, ennek közel fele gyermek. (EPA/ALAA AL-FAQIR HANDOUT)

Ahogy az utóbbi időben Aszad erői egyre több területet foglaltak vissza, Bejrút is egyre határozottabban sürgeti a szíriai menekültek hazatérését. Legutóbb csütörtökön tért haza csaknem 400 menekült a libanoni hatóságok kíséretében.

ENSZ-tisztségviselők ugyanakkor figyelmeztettek: a helyi viszonyok még nem megfelelőek ehhez. Bejrútot számos bírálat érte humanitárius szervezetektől is, amelyek korainak tartják a szíriaiak nagyszámú hazatérésének megindítását.

Naszrallah a kormány álláspontját visszhangozva kijelentette pénteken: „nemzetközi és helyi csoportok” félretájékoztatják a szíriaiakat, félelmet gerjesztenek bennük, így akadályozva hazatérésüket. A damaszkuszi kormányt elítélő Szaad al-Haríri libanoni kormányfő mindazonáltal leszögezte: országa nem támogatja a menekültek erőszakkal történő hazaszállítását.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »