Görögországnak további hitelkönnyítésre van szüksége

Görögország komoly sikereket ért el a makrogazdasági egyensúly javításában, de fennáll a veszély, hogy további adósságkönnyítés nélkül hosszabb távon nem tud hozzájutni nemzetközi pénzpiaci hitelekhez – írja az IMF pénteken közzétett jelentésében.

A valutaalap hangsúlyozza: középtávon nagy könnyebbséget jelent az adósságszolgálat finanszírozásában, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei a múlt héten haladékot adtak összesen 96 milliárd euró tartozás törlesztésére, elengedték a kamatok egy részét, és felszabadították az augusztusban lejáró harmadik mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét. (Tovább a teljes cikkre…)

Az IMF ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a hitelezőknek a görög növekedéssel és az elsődleges költségvetési aktívum tartós biztosításával kapcsolatos várakozásai „nagyon ambiciózusak”. Görögország kötelezettséget vállalt, hogy 2022-ig évente a GDP 3,5 százalékának, azt követően pedig 2,2 százalékának megfelelő elsődleges aktívummal zárja a költségvetést, azaz a büdzsé az adósságszolgálatot nem számítva ekkora aktívumot mutat. A költségvetési célok elérése magas adókat, a kiadások és a beruházások visszafogását követeli meg – hívja fel a figyelmet az IMF.

Mindezt tekintetbe véve Görögország újabb adósságkönnyítés nélkül nehezen maradhat pénzügyileg független – áll a jelentésben. Az IMF üdvözli, hogy a hitelezők szükség esetén nem zárkóznak el az adósságteher további enyhítésétől, de hangsúlyozza, hogy ennek reális elvárásokhoz kell kapcsolódnia, különösen az elsődleges költségvetési aktívum mértékét illetően.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A valutaalap azt prognosztizálja, hogy a görög GDP az idén 2 százalékkal, jövőre pedig 2,4 százalékkal bővül. A jelentés hozzáfűzi, hogy a befejezetlen reformok és a közszféra elégtelen hatékonysága fékezi a növekedést.

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, hogy elkerülje az államcsődöt, és ne hulljon ki az euróövezetből. Cserébe drasztikus megszorító intézkedések sorát kellett meghoznia. A GDP negyedével csökkent, a munkanélküliség a válság tetőpontján elérte a 28 százalékot, és jelenleg is 20 százalék fölött van. Az adósságállomány eléri a GDP 180 százalékát.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »