Putyin megkezdte az észak-koreai infrastruktúra-projektek előkészítését

Moszkva és Szöul álláspontja jelentős mértékben egybeesik számos fontos nemzetközi kérdés megoldásának ügyében, így azokéban is, amelyek az észak-koreai nukleáris programra vonatkoznak – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, miután pénteken Moszkvában fogadta dél-koreai hivatali partnerét, Mun Dzse Int.

A két államfő egyetértett abban, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri találkozója hozzájárul a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez és Északkelet-Ázsia stabilitásához, valamint abban is, hogy országaik támogatni fogják ezt a folyamatot. A tárgyalásokról kiadott közös közlemény szerint az Észak-Koreával fennálló feszültség csökkenése lehetőséget teremt a gazdasági együttműködésre és az Oroszországot Észak-Koreán át Dél-Koreával összekötő infrastrukturális projektek megvalósítására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja a háromnapos hivatalos látogatáson Oroszországban tartózkodó Mun Dzse In dél-koreai államfőt a moszkvai Kremlben 2018. június 22-én. (MTI/EPA/Reuters pool/Szergej Karpuhin)

E projektek megvalósítását az Észak-Koreával szemben bevezetett nemzetközi szankciók gátolják. Ezeket mindaddig nem fogják visszavonni, amíg Phenjan jelentős lépéseket nem tesz nukleáris és rakétaprogramja felszámolására. Putyin és Mun mindenesetre megállapodott abban, hogy a két ország addig is közös kutatásokat végez majd a villany- és gázenergia, valamint a vasúti szállítás, egyebek között a transzszibériai és transzkoreai vasút összekapcsolásának terén.

A felek tizenegy más együttműködési dokumentum aláírása mellett megállapodtak abban, hogy a két ország tárgyalásokat kezd egy szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről. A tervek között szerepel, hogy az Oroszország és Dél-Korea közötti kereskedelmi forgalom értéke – a jelenlegi csaknem 20 milliárd dollárt túlszárnyalva – elérje a 30 milliárd dollárt, a személyforgalom pedig az egymillió főt.

A két fél az aláírt megállapodások értelmében kiterjeszti informatikai és kommunikációtechnikai együttműködését, Szöul pedig hozzájárul Oroszország szociális és egészségügyi ellátásához a Moszkvához közeli Szkolkovóban megnyitandó dél-koreai általános gyógyellátási kórházzal.

A dél-koreai elnök szöuli látogatásra hívta meg vendéglátóját, amit az elfogadott. 1999 óta dél-koreai elnök most tett először hivatalos állami látogatást Oroszországban, igaz, Mun tavaly szeptemberben jelen volt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon, ahová Putyin idén is meghívta őt. Korábban felmerült, hogy az Oroszországba érvényes meghívással rendelkező Kim Dzsong Un észak-koreai vezető részt vesz majd a vlagyivosztoki fórumon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »