Egymilllió hordós termelésnövelésről döntött az OPEC

A globális olajkitermelés napi egymillió hordós emeléséről határoztak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai  szombaton Bécsben – a döntés év végéig lesz érvényben.

Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter a bejelentéskor hangsúlyozta: a kitermelés jelenlegi szinten tartása ártana az olajkeresletnek és az olajfelhasználóknak. Az OPEC-tagállamok szakminiszterei abban állapodtak meg, hogy a kartellen kívüli szövetségeseikkel együtt – utóbbiak élén Oroszországgal – nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat egy százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket júliustól kezdve.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval visszafogják a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig meghosszabbították.

Jelenleg azonban a korlátozási célt jóval, 40-50 százalékkal meghaladó mértékben teljesítik, azaz a kiindulási, 2016. októberi szinthez képest napi 2,8 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki – ennek oka egyebek között az, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela nem használja ki kitermelési kvótáját.

A szaúdi miniszter pénteken azt mondta: „Meg akarjuk előzni, hogy olyan hiány és feszültség alakuljon ki a piacokon, mint amit 2007-2008-ban láttunk”. Falih azokra az időkre utalt, amikor az olaj hordónkénti ára közel 150 dollár volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »