Péntektől életbe lépnek az uniós védővámok is

Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok – jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió péntektől 25 százalékos védővámot vet ki körülbelül 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó importvámokra.

„Nem akartunk ebbe a helyzetbe kerülni, azonban az Egyesült Államok egyoldalú és indokolatlan döntése nem hagyott számunkra más lehetőséget” – szögezte le Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, aki szerint az uniós válaszlépések arányosak és jogszerűek. „Nem sérthetik meg következmények nélkül a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, amelyeket amerikai partnereinkkel együtt fejlesztettünk ki az évek során” – tette hozzá.

A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, de megtalálhatók rajta mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy nem ad további mentességet az EU-nak az acél és alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővám hatálya alól. Az Európai Bizottság ezt követően a WTO-hoz fordult, illetve még korábban vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy kell-e lépéseket tenni az unió piacának védelmében az amerikai vámok miatt nagy mennyiségben megjelenő acél és alumínium miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »