2021-re önálló költségvetése lehet az euróövezetnek

Önálló euróövezeti költségvetés felállítását és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) továbbfejlesztését javasolja Németország és Franciaország – jelentette be Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök kedden a Berlin melletti Mesebergben. 

A német-francia kormánykonzultáció alkalmából a német kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban folytatott tárgyalásuk után tartott tájékoztatón Angela Merkel elmondta, hogy a külön euróövezeti büdzsé a valutaunióhoz tartozó 19 európai uniós tagállam konvergenciáját és a beruházásokat szolgálná.

A költségvetés tagállami befizetésekből, európai uniós forrásokból és önálló, például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén keletkező bevételekből gazdálkodna, működését egy külön szervezet irányítaná.

A tervezett összeget nem nevezték meg, ezzel kapcsolatban Emmanuel Macron elmondta, nem lenne jó, ha egy 19 országot érintő ügy minden részletét két ország határozná meg. Hozzátette: a jövő héten elkezdődnek az egyeztetések, azzal a céllal, hogy az év végére kidolgozzák, és 2021-től beindítsák a rendszert.

Jöhetnek az EU-n kívüli menekültközpontok is

Szintén a mesebergi találkozó után jelentette be Angela Merkel és Emmanuel Macron, hogy Németország és Franciaország egyaránt támogatja, hogy az Európai Unión kívül állítsanak fel központokat a közösség területére szóló menedékjogi kérelmek elbírálására, mely javaslatot az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk ismertetette.

A Politico hírportál ismertette a fenti javaslat kiszivárgott vázlatát, amelynek értelmében olyan platformokat állítanának fel az EU határain kívül, ahol a hatóságok szakemberei az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve gyorsan különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól – utóbbiakat pedig visszaküldhetnék hazájukba.

Egyesek szerint a tervezet miatt éles bírálatok középpontjába kerülhet az EU, amiért más országokba szervezi ki a problémáit. Az elemzők a lehetséges partnerek között elsősorban Tunéziát és Albániát említették.

A francia elnök a menedékkérők visszautasítása körüli német belpolitikai vitákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: Franciaország hajlandó kétoldalú megállapodást kötni Németországgal mindazon menedékkérők visszafogadásáról, akiket Franciaországban regisztráltak, de továbbutaznak Németországba.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »