Trump már a G7-csúcs első napján vitába keveredett

Feszült légkörben kezdődött meg a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) csúcstalálkozója a kanadai La Malbaie-ben pénteken.

Az Európai Unió vezetői, illetve az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán és Nagy-Britannia állam- és kormányfőinek találkozójára árnyékot vet, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya több kérdésben gyökeresen más nézeteket vall, mint európai partnerei. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy egyelőre azt sem tudni, ezúttal elfogadnak-e közös zárónyilatkozatot. Az Atlanti-óceán két oldalán az iráni atomalku, a védővámok és a klímavédelem terén is homlokegyenest eltérő állásponton vannak a politikusok.

Trump szerint Oroszország is részt vehetne 

Méltatlankodást váltott ki az is, hogy Trump pénteken azt javasolta, élesszék fel az úgynevezett G8-as csúcstalálkozókat Oroszország részvételével.

A G7 egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban is ülésezett, de Moszkvát 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra. Trump felvetését Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök is támogatta, az Európai Unió azonban határozottan ellenezte.

Az európaiak nem akarják kiegészíteni Oroszországgal a fórumot 

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport európai tagjai – Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország – pénteken megegyeztek arról, hogy nem akarják kiegészíteni Oroszországgal a fórumot, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök korábban javasolta.

A felek Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére folytattak megbeszéléseket még a kanadai csúcstalálkozó kezdete előtt, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a kérdésben.

Macron, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit kormányfő és Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök hangsúlyozták, hogy az európai álláspont Oroszország visszatérése ellen szól. A vezetők egyúttal éberségre intették a G7-et Moszkvával szemben, de nem zárkóztak el a párbeszéd megteremtésének lehetőségétől. Ez egyfajta engedmény Conténak, aki korábban támogatta Trump felvetését a G8 felélesztéséről – írta az AFP francia hírügynökség.

„Conte miniszterelnök úr elmagyarázta, hogy az olasz parlament élére megválasztott szövetség többek között az Oroszországhoz való közeledést akarja hangsúlyozni, és ezt számításba kell venni a közös nyilatkozat megfogalmazásakor”– közölte a párizsi elnöki palota. „Ezért megvizsgáltuk a közlemény végső verzióját, és úgy alakítottuk, hogy az elfogadható legyen mindenki számára” – tették hozzá.

„Mindaddig nem bocsátkozhatunk tárgyalásokba a kérdésről, amíg meg nem győződtünk róla, hogy Oroszország megváltoztatja viselkedését, és új útra tér” – hangsúlyozta a Sky News brit hírcsatornának Theresa May.

LA Malbaie, 2018. június 8.
Balról, alulról, óramutató járásával megegyező irányba: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Theresa May brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozója La Malbaie-ban 2018. június 8-án, a kétnapos tanácskozás első napján. (MTI/EPA pool/Ludovic Marin)

Fokozzák az együttműködést a választásokba való külföldi beavatkozással szemben

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport megállapodott abban, hogy információmegosztással és az internetszolgáltatókkal, valamint a közösségi médiavállalatokkal együttműködve fokozzák a saját választásaikba való esetleges külföldi beavatkozásokkal szembeni harcot – derül ki a csúcstalálkozó pénteken nyilvánosságra hozott egyik tervezetéből.

A G7-ek megállapodtak abban, hogy biztosítják a politikai pártoknak és reklámoknak nyújtott finanszírozás átláthatóságát, különösen a választási kampányok idején.

A tervezetben a G7-vezetők kijelentették: közös erővel lépnek fel a komoly stratégiai kockázatot jelentő veszélyes, többoldalú és folyamatosan fejlődő taktikák ellen, együttműködve olyan kormányokkal, melyek osztják a G7-országok demokratikus értékekeit.

A Reuters szerint a tervezet alig leplezett utalást tesz az Egyesült Államok és némelyik uniós ország kormányának korábbi állításaira, melyek szerint Oroszország beavatkozott választásukba. Moszkva tagadja a vádakat.

Macron kettesben is tárgyalt Trumppal

Emmanuel Macron francia államfő üdvözölte pénteken az amerikai vámtarifákról szóló, Donald Trump amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélésen elért előrelépést, mely után közölte: véleménye szerint számos félreértést tisztáztak Trumppal, és arra a következtetésre jutott, hogy Washington hajlandó együttműködni, közösen előrelépni a vitás kereskedelmi kérdésben.

A G7 meglehetősen feszült légkörben kezdődött, mivel Washington vámtarifákat vetett ki egyebek közt Kanadára és az EU-ra.

Az amerikai elnök elutazása előtt a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia államfővel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal a vámtarifák miatt.

Macron és Trump azonban a csúcstalálkozón barátságosabb hangnemet ütött meg, az amerikai államfő pedig azt mondta, hogy francia kollégájával különleges kapcsolatot ápol, de amikor a kereskedelemre terelődik a téma, kihívások keletkeznek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken visszautasította Trump vádját, miszerint az EU tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az Egyesült Államokkal szemben. Juncker a csúcstalálkozó kezdete előtt jelezte: tényekkel és számokkal győzné meg az amerikai elnököt nézete tévességéről.

Az EB-elnök azonban felajánlotta, hogy közösen értékeljék ki az EU és az Egyesült Államok kereskedelmét, hogy megoldást találjanak a vámtarifák miatti vitára. „Donald, kész vagyok a lehető legkorábban Washingtonba menni, hogy közösen végezzük el az értékelést. Azt szeretném, hogy a kérdést barátságos módon oldjuk meg” – idézte Junckert egy, a megbeszéléseken részt vevő tisztségviselő, akinek állítása szerint Trump válaszul bólintott egyet.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »