Egy bírósági döntés miatt előrehozott választások lesznek Szlovéniában

Előrehozott parlamenti választást tartanak vasárnap Szlovéniában, az előrejelzések szerint jobboldali győzelem várható, de önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét.

Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált a kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A csaknem 1,7 millió választásra jogosult állampolgár a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről dönthet – részben közvetlenül, részben pártlistáról választják meg őket.

A szavazóhelyiségek reggel héttől este hétig lesznek nyitva. Az 1631 jelöltre és 25 listára 3000 szavazókörben szavazhatnak a választópolgárok. A nap folyamán a választási iroda folyamatosan beszámol a részvételi arányról honlapján, az exit pollt pedig a 19 órai urnazárás után hozzák nyilvánosságra.

Az előrejelzések szerint a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik, mint a jobboldal. Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »