Holnap Spanyolországban is borulhat a kormány

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő lemondását követelték a spanyol szocialisták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány csütörtöki parlamenti vitájában, amit a kormányfő szerint az ellenzéki párt arra használ, hogy rövidebb utat találjon a hatalomhoz.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amelyben 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabtak ki rá.

„Nem tolerálhatjuk a korrupciót úgy, mintha az normális lenne” – jelentette ki José Luis Ábalos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónoka a parlamenti vita kezdetén. Az ellenzéki párt politikusa hangsúlyozta: először fordult elő, hogy egy pártot a bíróság elítélt korrupció miatt, és az országnak szívességet tennének azzal, ha eltávolítják ezt a kormányt.

„Az ítélet igazolja Mariano Rajoy hitelességének hiányát” – fogalmazott. Bírálta a kormánypártot, amiért nem kért bocsánatot, nem vállalt felelősséget, noha évei voltak rá. „Ma a demokráciánkról vitatkozunk” – tette hozzá.

Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára beszél a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában Madridban 2018. május 31-én. A PSOE azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, hogy a spanyol központi büntetőbíróság nem jogerős ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is, amiért 245 ezer euró pénzbüntetést szabott ki a bíróság. (MTI/EPA/J. J. Guillen)

Manipulált az értelmezése egy nem jogerős bírósági ítéletnek, amelyet a szocialisták arra használnak, hogy rövidebb utat találjanak a hatalomhoz – mondta válaszában Mariano Rajoy.

A spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a bíróság nem egyhangú első fokú határozata a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) meghatározott egykori politikusaira vonatkozik, nem magára a pártra, és abban nem érintett a kormány, amelytől most meg akarják vonni a bizalmat. Mint mondta, az ítélethez kapcsolódó bírói különvélemény épp azt hangsúlyozta, hogy a párt nem felelős korrupciós ügyekért.

Mariano Rajoy felszólalásában utalt a PSOE-t érintő korrupciós bírósági eljárásokra, és feltette a kérdést, hogy vajon saját maguk ellen is kezdeményeznének-e bizalmi szavazást?

„Önök szerint minden rosszért én vagyok a felelős?” – kérdezte.

Véleménye szerint a bizalmatlansági indítvány egy személyes ambíció szolgálatában áll, mert Pedro Sánchez a választások megnyerése nélkül akar hatalomra jutni.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára és kormányfő-jelöltje a vita folytatásában lemondásra szólította fel a spanyol miniszterelnököt.
„Mondjon le most, és minden véget ér, az Ön ideje lejárt” – fogalmazott Pedro Sánchez, aki ismertette saját kormányzati elképzeléseit.

„Alkotmányos válasz az intézményi válságra” – jellemezte programját, amelyben a költségvetés fenntartását ígérte egyebek mellett.
Spanyolország stabilitását „papírmasénak” nevezte, a PP kormányzását pedig károsnak az ország társadalmi és területi kohéziójára nézve.

A főtitkár, aki nem tagja a jelenlegi spanyol parlamentnek, szocialista, Európa-barát kormányt ígért, amelynek célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás. Emellett előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett, de ennek időpontjáról nem tett említést. Ígéretet tett továbbá az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

A bizalmatlansági indítványról pénteken szavaz a spanyol parlament. A jelenlegi kormányfő leváltásához a 350 fős parlament abszolút többségének, 176 képviselőnek a támogató szavazata szükséges. A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE jelenleg 156 biztos szavazattal bír, köszönhetően az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártoknak, amelyek támogatják, hogy Pedro Sánchez vezetésével szocialista kormány alakuljon Spanyolországban.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt nem támogatja a szocialista kormány megalakítását. Ahhoz, hogy az indítvány átmenjen, a spanyol parlament katalán és baszk nacionalista pártjainak támogatása is szükséges. Végleges álláspontjaikat várhatóan a vita során ismertetik.

  • Frissítés:
A baszkok jelezték, hogy Rajoy ellen fognak szavazni és a katalán PdeCat párttól is azt várják, hogy beállnak Sánchez mögé, így komoly esély mutatkozik arra, hogy holnap megbukik a jelenlegi miniszterelnök.

A spanyol parlament tavaly már elutasított egy Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet szintén a kormányzó párt körül kirobbant korrupciós botrányok indokoltak.

Amennyiben a parlament pénteken megvonja a bizalmat a spanyol kormányfőtől, egyúttal bizalmat szavaz a szocialista kormányfő-jelöltnek, aki – miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben – elfoglalhatja hivatalát és kinevezheti kormányának tagjait.

Mariano Rajoy kormányfő a bizalmi szavazást megelőzően dönthet úgy is, hogy lemond posztjáról, így a voksolás okafogyottá válik. A kormányfő pedig ügyvezető miniszterelnökként hivatalban marad, amíg meg nem találják utódját.

A spanyol király ekkor tárgyalásokat kezd a pártokkal, hogy felmérje, ki az a jelölt, aki képes megszerezni a parlament támogatását.   Csakhogy önállóan egy párt sem rendelkezik a szükséges többséggel, vagyis a pártoknak is tárgyalásokat kell kezdenie egymással a lehetséges együttműködésekről. Ebben az esetben két hónapon belül meg kell választani az új kormányfőt, különben előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni Spanyolországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »