Állandó amerikai hadosztályt telepítene Lengyelországba a kormány

Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, mely összeget az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák – értesült az onet.pl hírportál hétfőn.

A lengyel nyelvű, német tulajdonú honlap a lengyel nemzetvédelmi tárca állítólag nem titkosított, az amerikai agytrösztöknek, kormányzati szerveknek és a washingtoni törvényhozásnak címzett anyagára hivatkozik. Az onet.pl idézi a minisztérium magyarázatát, miszerint a dokumentum „az Egyesült Államokkal folytatott védelmi együttműködés elmélyítését, ezen belül az amerikai erők lengyelországi jelenlétének növelését célzó lépések” egyike.

Lengyelországban 2016 első felétől egy NATO-zászlóalj és egy amerikai páncélos dandár úgynevezett „állandó rotációs” jelleggel állomásozik, a legénység a felszereléssel együtt félévente váltja egymást.

  • Az oroszok máris reagáltak
„Amikor azt észleljük, hogy a NATO katonai struktúrája a határaink felé terjeszkedik, az természetesen semmiképp sem járul hozzá a kontinens biztonságának és stabilitásának erősödéséhez.

Ellenkezőleg, ezek az expanzionista lépések orosz oldalon természetesen minden esetben ellenlépésekhez vezetnek a megbomló paritás kiegyensúlyozása érdekében” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes a múlt héten a defence24.pl lengyel szakportálnak elmondta: tárcája átadta az amerikai félnek az egy hadosztály állandó telepítésére vonatkozó javaslatokat. Részleteket nem árult el, jelezte viszont, hogy állandó jelleggel nem a hadosztály egésze, hanem egyes elemei, például a parancsnokság állomásozhat Lengyelországban – a többi egység az eddigi gyakorlatnak megfelelően rotációs jelleggel lenne jelen.

Végleges döntést viszont az amerikai félnek kell hoznia, „természetesen Lengyelország szuverén módon hozott hozzájárulásával” – jegyezte meg Szatkowski.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szövetséges erők állandó jelenlétének szükségességéről beszélt hétfőn Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke is, utalva arra, hogy az amerikai szenátus védelmi bizottsága május 24-én arra szólította fel a Pentagont, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, lehet-e a 2019-es költségvetésben eszközöket keríteni amerikai szárazföldi erők állandó lengyelországi állomásoztatására. Kuchcinski a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi varsói ülésszakán nyilatkozott így.

A szejm elnöke, valamint több más felszólaló, köztük Andrzej Duda elnök is a szövetség keleti szárnyát Oroszország felől érő fenyegetésekkel indokolta a NATO lengyelországi jelenlétének megerősítésének szükségességét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »