Egységes fellépésre készülnek a spanyol pártok Katalónia ügyében

Megerősítette egységét Spanyolország alkotmányos rendjének védelme iránt Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök és Pedro Sánchez, a legnagyobb ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára kedden Madridban, egy nappal azután, hogy a barcelonai parlament Katalónia elnökévé választotta Quim Torra függetlenségpárti politikust.

Rajoy és Sánchez rendkívüli találkozójára azért került sor, mert Katalónia új elnöke programbeszédében kinyilvánította: Carles Puigdemont leváltott vezetőt tartja Katalónia legitim elnökének, és fáradhatatlan munkát ígért az önálló katalán köztársaságért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A megbeszélés után kiadott sajtóközlemény szerint a spanyol kormány, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) és a szocialista párt elkötelezett, hogy egyeztetett és arányos választ adjon bármilyen esetleges kihívásra az alkotmányos törvényesség védelme érdekében.   Ennek értelmében elutasítják minden olyan politikai rendszer életbe léptetésének szándékét, amely eltérne az alkotmányban és a katalán autonómia alapokmányában (Estatut) meghatározottól. A politikai vezetők megállapodtak abban is, hogy fenntartják a pénzügyi ellenőrzést a katalán költségvetés felett a források közcélú felhasználása érdekében.

Pedro Sánchez a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: meg kell várni, milyen utat választ az új katalán kormány, de ha azt az utat választja, amelyet az új elnök kijelölt, akkor az alkotmány 155-ös cikkének erőteljes aktiválása várható. Emlékeztetett arra, hogy Katalóniában az elnök az állam legfőbb képviselőjeként van jelen, és bejelentette: pártja kezdeményezi Quim Torra bizottsági meghallgatását a spanyol parlamentben, hogy ott ismertesse kormányzati elképzeléseit.

A PSOE tavaly októberben támogatta, hogy a spanyol parlament felsőháza, a szenátus felhatalmazást adjon a spanyol kormánynak Katalónia irányításának ideiglenes átvételére az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezését és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása után. Az alkotmány 155-ös cikke alapján megadott felhatalmazás akkor jár le, ha az új katalán kormány megalakul.

Mariano Rajoy csütörtökön tárgyal a katalán helyzetről Albert Riverával, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt elnökével, aki várhatóan szintén megerősíti pártja elkötelezettségét a spanyol egység mellett.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »