További haladékot kértek az olasz pártok

Ismételten haladékot kért az államfőtől Olaszországban a közös kormány létrehozására az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga – jelentette be Luigi Di Maio, az M5S vezetője a sajtónak hétfőn, az államfővel tartott találkozója után. 

Mint mondta, további néhány napot kértek az „Olaszországot megváltoztatni akaró” M5S-Liga kormány megalakítására. Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy jól halad a két párt közti kormányszerződés megírása, amelyben az M5S és a Liga választási ígéretei is helyet kapnak.

Megemlítette az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetését, a nyugdíjreformot, a korrupció elleni küzdelmet, az adócsalás büntetésének szigorítását, valamint a vízszolgáltatás privatizációjának eltörlését.

Luigi Di Maio elmondta, hogy az M5S és a Liga közötti kormányszerződés a német nagykoalíció példáját követi, és hozzátette, hogy a két párt nem közli előre a közös miniszterelnök és a többi miniszter nevét, mivel ennél sokkal jelentősebb a politikai program lefektetése. Korábban Luigi di Maio úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök politikus és nem szakértő lesz.

„Megváltoztatjuk a politikát. Ha ez a kormány megkezdi munkáját, valóban elkezdődik a harmadik köztársaság Olaszországban, amelyben az elsők az olaszok lesznek, a polgárok előre lépnek, a politikusok pedig hátra” – mondta Luigi Di Maio. Megjegyezte, hogy az M5S-Liga kormány a következő öt évre tervez, ezért kell még egy kis idő a közös program kidolgozására.

Sergio Mattarella államfő jelenleg a Liga delegációjával egyeztet. Az M5S és a Liga csütörtökön jelentette be, hogy megpróbálnak közösen kormányt alkotni, az államfő ezért felfüggesztette a szakértői kormány kinevezését, amellyel a március 4-i parlamenti választások óta eredménytelen kormányalakítást akarta lezárni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek