Nem vesztegeti az időt a török ellenzék

Muharrem Incét nevezte meg elnökjelöltjeként a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) ankarai gyűlésén pénteken. A pártot vezető Kemal Kilicdaroglu bejelentését a több ezres tömeg tapsviharral fogadta.

„Szövetséget akarunk kötni, hogy véget vessünk a széthúzásnak az országban” – mondta Kilicdaroglu. A Köztársasági Néppárt azt szeretné, ha Törökország minden lakója „békében élne egymással” – tette hozzá.

Elnökjelöltként mondott első beszédében Ince jelezte: etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül minden török állampolgár jelöltjeként szeretne indulni a választáson, megválasztása esetén pedig a pártatlanságot tűzi zászlajára. Ennek jeleként azonnal le is cserélte CHP-s kitűzőjét a török zászlóra.

A CNN Türk hírcsatorna úgy tudja, hogy a CHP parlamenti képviselői egyhangúlag választották meg az 54 éves Incét, aki 2002 óta tagja a törvényhozásnak. A fizika- és kémiatanár végzettségű politikus szenvedélyes és harcias retorikájáról híres. Egyik legünnepeltebb megjegyzésében kijelentette: eladja a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő által építtetett, hivalkodó elnöki palotát.

A yalovai képviselő az Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) vezető Erdogannal méri össze erejét a június 24-ei előrehozott választáson. A remek szónoki képességgel rendelkező Ince Erdogan egyik leghangosabb bírálója volt az elmúlt időszakban, de Kilicdaroglut sem kímélte. Ince kétszer indult a legnagyobb ellenzéki párt elnöki tisztségéért, sikertelenül.

epa06493708 Yalova lawmaker and candidate for Chairman of Turkey's main opposition Republican Peoples Party (CHP), Muharrem Ince (L) and his wife Ulku Ince (R) wave during the party's 36th ordinary congress in Ankara, Turkey, 03 February 2018.  EPA/TUMAY BERKIN

Muharrem Ince, a török Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője és felesége integet a párt szokásos éves kongresszusán 2018. február 3-án. (EPA/TUMAY BERKIN)

Az iszlamista gyökerű AKP 2002-es hatalomra kerülése óta sorra nyerte a választásokat, a pártot vezető Erdogan pedig a török politika megkerülhetetlen figurájává vált. A török elnök két hete szerdán jelentette be, hogy 2019 novembere helyett idén júniusban tartják meg a következő elnök- és parlamenti választást.

Szakértők Erdogan azért hozatta előre a választásokat, hogy mielőbb gyakorolhassa a tavalyi alkotmányos népszavazással megszerzett, kiszélesített elnöki jogköröket – amelyek értelmében ő lesz a végrehajtó hatalom feje -, és megelőzhesse, hogy az AKP szavazókat veszítsen az újonnan megjelenő politikai mozgalmak miatt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP/APA/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »