Nem változtatott az alapkamaton a Fed

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton kedd-szerdai kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülését követő szerdai bejelentés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

A Fed legutóbbi, márciusi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra emelte meg az irányadó dollárkamat-sávot. A Fed február elején hivatalba lépett új elnöke, Jerome Powell, elődje, Janet Yellen nyomdokain haladva laza monetáris politikát követ, a javuló gazdasági prognózisok függvényében azonban szükségesnek tartja a monetáris politikai eszközök fokozatos szigorítását.

A piacok a Fed által felvázolt optimista gazdasági növekedési prognózis és monetáris szigorítási pálya alapján három, egyenként 25 bázispontos kamatemelést tartanak valószínűnek az idén. Ebből a márciusi kamatemelés volt az első.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Fed 2008 és 2015 decembere között zéró közeli szinten tartotta gazdaságösztönző céllal az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust egy 25 bázispontos lépéssel. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor – márciusbanjúniusban és decemberben – ismét kamatot emelt a Fed, rendre 25 bázisponttal.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »