Újabb súlyos összecsapások a Gázai övezetben

Izraeli harci gépek légicsapásokat mértek a Hamász hat haditengerészeti létesítményére a Gázai övezet partjainál, válaszul arra, hogy a palesztin szélsőséges szervezet tagjai pénteken, a gázai határnál tartott tüntetések idején megpróbáltak áttörni az izraeli határon – közölte szombatra virradóra az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint a pénteki tüntetések idején a Hamász vezényszavára több száz palesztin próbált behatolni Izrael területére, robbanószerkezeteket, kézigránátokat és gyújtópalackokat vetettek be az izraeli katonák ellen. A hadsereg hangsúlyozza, hogy az izraeli válaszlépések nem fognak korlátozódni a határ térségére, hanem a Gázai övezetet egész területét érintik majd. A hadsereg a Gázai övezetet uraló Hamászt tette felelőssé a palesztin enklávéban történt erőszakos cselekményekért.

„A Hamász már néhány hete szervezi a rendbontásokat az infrastruktúra, a biztonsági egységek és polgári személyek ellen, hogy elfedje a terrorista tevékenységet” – áll hadsereg közleményében.

A Hamász belügyminisztériuma arról tájékoztatott, hogy az izraeli légicsapásokban súlyos károk keletkeztek egy épületben és két hadihajóban.

Izraeli-palesztin határ, 2018. április 27. Palesztin tüntetõk az izraeli katonák által helyezett szögesdrótkerítés közelében sûrû fekete füsttel égõ autógumik mellett az izraeli-gázai határon 2018. április 27-én. A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet április eleji felhívására a palesztinok hat héten át tiltakoznak az izraeli blokád ellen, azt követelve, hogy visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam 1948-ban történt megalapításakor elûzték õket. (MTI/AP/Halil Hamra)

Izraeli-palesztin határ, 2018. április 27.
Palesztin tüntetők az izraeli katonák által helyezett szögesdrótkerítés közelében sűrű fekete füsttel égő autógumik mellett az izraeli-gázai határon 2018. április 27-én. A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet április eleji felhívására a palesztinok hat héten át tiltakoznak az izraeli blokád ellen, azt követelve, hogy visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam 1948-ban történt megalapításakor elűzték őket. (MTI/AP/Halil Hamra)

Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a gázai kerítésnél pénteken öt helyen voltak tüntetések és összetűzések, és mintegy 12-14 ezer ember vett részt bennük. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint három palesztin halt meg, és legalább 350-en megsebesültek.

Március vége óta minden pénteken palesztinok ezrei vonulnak a gázai határhoz, hogy az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen tiltakozzanak. Azt akarják elérni, hogy hazatérhessenek azoknak a palesztinoknak a leszármazottai, akiknek el kellett menekülniük otthonukból Izrael létrejötte, 1948 után. A Reuters brit hírügynökség szerint Izrael ezt nem akarja, mert attól tart, hogy a zsidósága kisebbségbe szorulna az országban.

Az elmúlt négy hétben a gázai határkerítésnél lezajlott erőszakos tüntetésekben 42 palesztin vesztette életét, és legalább 5500 megsebesültek.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közölte: Izrael aránytalanul nagy katonai erőt alkalmaz a tiltakozó palesztinok ellen, akik a tüntetéshez való jogukat gyakorolják.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Hszinhua/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »