Lemondott az orosz Kemerovó kormányzója

Benyújtotta lemondási kérelmét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Aman Tulejev, a Kemerovói kelet kormányzója – jelentette be a kemerovói kerület közigazgatási hivatalának sajtószolgálata.

Tulejev vasárnap kijelentette, hogy a múlt heti kemerovói tragédia után a lemondást tartja az egyetlen helyes döntésnek, „mert ilyen súlyos teherrel erkölcsi szempontból nem maradhat a kormányzói tisztségben”. Az államfő a lemondott Tulejev helyettesét, Szergej Civiljovot nevezte ki ügyvezető kormányzónak a megye élére. A rendelet az aláírásakor lép hatályba.

A kemerovói Zimnyaja Visnya üzletközpontban múlt vasárnap kitört tűz következtében 64 ember, köztük 41 gyerek vesztette életét és 79-en megsérültek.

„Szörnyű tragédiát élünk át. Hatvannégy embert veszítettünk el, többségük gyerek, a mi gyerekeink” – mondta a kormányzó.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által 2018. március 28-án közreadott kép mentõmunkásokról a leégett Zimnyaja Visnya bevásárlóközpont belsejében a nyugat-szibériai Kemerovóban március 27-én. (MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma)

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által 2018. március 28-án közreadott kép mentõmunkásokról a leégett Zimnyaja Visnya bevásárlóközpont belsejében a nyugat-szibériai Kemerovóban március 27-én. (MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma)

Tulejev hozzátette, hogy minden tőle telhetőt megtett: találkozott az áldozatok hozzátartozóival, igyekezett megoldani a segítségnyújtás kérdéseit. A kormányzó ismételten őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és köszönetet mondott mindenkinek.

A 73 éves Tulejev 1997 óta állt a Kemerovói terület élén. Lemondásáról többször is jelentek meg híresztelések, tavaly a kormányzó egészségi állapota kapcsán: májusban gerincműtéten esett át.

Tízezrek tüntettek a laza biztonsági intézkedések miatt bekövetkezett tragédia után. Szakértő nyomozók elmondása szerint a tűzjelző az épületben elromlott, a vészkijáratokat blokkolták, a helyzetet tovább súlyosbította, hogy a biztonsági őrök, akiknek feladatuk szerint az élvonalban kellett volna szolgálniuk az evakuálás során, az elsők között menekültek a lángoló helyszínről.

Vlagyimir Putyin – aki a tragédia helyszínére látogatott – szerint a „bűnös gondatlanság” okolható a tűzvészért.

A tragédiával kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és biztonságáért voltak felelősek. A plázát 2013-ban alakították ki a város központjában, egy 1968-ban épült édesipari gyár egyes épületelemeinek felhasználásával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: BBC és MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »