A síita lázadók az USA-t okolják az elhúzódó jemeni polgárháborúért

Az Egyesült Államok tartja fenn a konfliktust a szaúdi vezetésű arab katonai koalíción keresztül, a támadásokban Washington szövetségese, Izrael is részt vesz – jelentette ki Abdel-Malik al-Húszi, a jemeni polgárháborúban részt vevő síita lázadók vezetője az al-Akbár libanoni napilapnak adott interjújában, amely pénteken jelent meg.

Húszi szerint az Egyesült Államok ragyogó lehetőséget lát a jemeni polgárháborúban, hogy általa ellenőrzést gyakoroljon a térség felett. A koalíció két legnagyobb tagállama, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek „nem léptek volna hadba amerikai óhaj és ellenőrzés nélkül” – tette hozzá a lázadóvezér.

Az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint csütörtök este 670 millió dolláros fegyvereladást hagyott jóvá Szaúd-Arábiának.

A tárca közleménye szerint az összeget Washington TOW típusú páncéltörő rakéták vásárlására biztosította Rijádnak. A jóváhagyás alig pár órával azt követően történt meg, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös megbeszéléseket folytatott a Pentagonban (védelmi minisztériumban), ahol James Mattis miniszterrel és a tárca vezetőivel a jemeni háborúról cseréltek eszmét.

Tovább a teljes cikkhez

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott, síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita lázadók 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az amerikai kormány katonai és hírszerzési támogatást nyújt a szaúdi vezetésű koalíciónak a konfliktusban. Bár Washington állítólag szívesen lezárná a konfliktust, nem kívánja megvonni a háborúhoz nyújtott támogatását Rijádtól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »