A bolivár értékváltoztatásával trükközik Venezuela

A venezuelai fizetőeszköz névértékének megváltoztatását rendelte el gyakorlatilag három nulla eltörlésével csütörtökön Nicolás Maduro elnök a hiperinflációval és súlyos gazdasági válsággal küzdő dél-amerikai országban.

A rendelet értelmében ezredére csökkentenék a forgalomban lévő bolivár névértékét, így egy 1000 boliváros bankó névértéke június 4-től már csak 1 bolivár lenne, miközben valós értéke nem változna.

Maduro hazafias győzelemként prezentálta a kormány ötletét, amely véleménye szerint megvédheti Venezuelát a devizaspekulánsokkal és az Egyesült Államok által vezetett “gazdasági háborúval” szemben.

“Tessék, itt van: máris három nullával kevesebb (…) a bolivár védelme, amelyet mostantól ‘szuverén bolivárnak’ nevezünk” – mondta csütörtökön az elnök egy rendezvényen támogatók és bankárok körében.

Bírálói szerint azonban az intézkedés egyáltalán nem gyógyír Venezuela gazdasági problémáira, hanem mindössze egy pszichológiai trükk, hogy a dél-amerikai állam lakói előtt elkendőzzék a hiperinfláció valós mértékét.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy miközben az intézkedés a pénz újraértékeléseként hangzik, közgazdászok valójában mindössze a névérték megváltoztatásának tartják, mivel az ország nem változtatott a bolivár hivatalos átváltási értékén.

A rendelkezés értelmében a venezuelaiaknak nem kell majd beváltaniuk jelenleg forgalomban lévő pénzüket, ugyanakkor új bankjegyeket már csak az új névértéken nyomtatnak.

  • Nem az első eset
Ez már nem az első eset, hogy Venezuela ilyen módszerhez folyamodik: pontosan ugyanez történt egy évtizeddel ezelőtt, amikor az akkori bolivárt lecserélték a mostani fuerte (erős) bolivárra. Az erős bolivárt 2008. január 1-jén vezették be a korábbi elinflálódott sima bolivár helyett, mégpedig 1 erős bolivár = 1000 bolivár arányban. Az új valuta bevezetését 2007. március 7-én jelentette be a venezuelai kormány.

A venezuelai nép már akkor viccelődött a néven, és elkeresztelte “muerto” (azaz halott) bolivárnak.

“A korábbi átértékelés több mint 40 millió dollárba került az országnak, beleértve az intenzív népszerűsítő kampányt és a technológiai változásokat. A jelenlegi körülmények között a bankrendszernek nincs kapacitása ehhez” – fogalmazott a téma kapcsán Asdrubal Oliveros helyi közgazdász.

Maduro 2013 áprilisi hivatalba lépése óta a feketepiacon a bolivár értéke a dollárhoz képest 99,99 százalékot zuhant. A súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai állam ellenzéki politikusai, illetve közgazdászai szerint Venezuelában az infláció meghaladja a 6000 százalékot is.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved az élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Maduro ugyanakkor a Nyugatot hibáztatja az alacsony olajárakért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters/Euronews/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »