Megint sikerült elkerülni az amerikai kormányzati leállást

Az amerikai kongresszusban a két – demokrata és republikánus – párt törvényhozói szerdán megállapodtak a szövetségi kormány működésének finanszírozásában, s ha a törvénycsomagot megszavazzák, ismét elkerülhető lesz a főbb kormányzati hivatalok működésének leállása.

A törvényhozóknak a pénteki határidő előtt sikerült egyezségre jutni, s ezúttal a kormányzat működését egészen a 2018-as költségvetési év végéig biztosító büdzsét szavazhatnak meg.

A törvényhozók a hetek óta folytatott tárgyalások után hozták nyilvánosságra a megállapodás 2232 oldalas szövegét, amelyből kiderül, hogy 1300 milliárd dolláros költségvetésben állapodtak meg. A törvénycsomag például:

  • 1,57 milliárd dollárt szán az amerikai-mexikói határon felhúzandó fal építésére,
  • 80 milliárd dollár többletet juttat a Pentagonnak (védelmi minisztériumnak),
  • több mint kétmilliárd dollárt irányoz elő különböző iskolai programokra, amelyek keretében rendvédelmi erőket képeznek ki az erőszakos cselekmények jeleinek felismerésére és kezelésére,
  • 4,6 milliárddal finanszírozza az ópiát tartalmú szerek okozta válság enyhítését,
  • csaknem 2,5 milliárd jut majd gyermekgondozáshoz igénybe vehető támogatásokra,
  • a választási rendszerek kiberbiztonságának védelmére pedig 380 milliót különítettek el: az egyes szövetségi államok szubvenciót igényelhetnek új és biztonságosabb szavazógépek beszerzéséhez, kiberbiztonsági kiképzéshez, vagy választások utáni ellenőrzésekhez.

A törvénytervezetben azonban nem szerepel az úgynevezett DACA-fiatalok – a gyermekkorukban illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett és itt felnőtt fiatal nemzedékek – sorsának rendezése.

A törvénycsomagot péntek estig kell megszavazni, először a képviselőházban, majd a szenátusban voksolnak róla. Szerdán este azonban még nem jelentették be a voksolás menetrendjét.

Paul Ryan házelnök az esti órákban a Fehér Házban járt és egyeztetett Donald Trump elnökkel, aki teljes támogatásáról biztosította a törvénycsomagot. A nagy kiadások miatt azonban egyes ultrakonzervatív republikánus törvényhozók, a DACA-program rendezésének elmaradása miatt pedig egyes demokrata párti politikusok már szerdán este jelezték, hogy nem szavazzák meg a kimunkált tervezetet. A republikánus többségű kongresszusban a republikánusoknak mindkét házban a demokraták támogatására lesz szükségük, hogy a törvénycsomagot elfogadják.

Chuck Schumer, a demokraták jelenleg legbefolyásosabb törvényhozója, a szenátus demokrata frakciójának vezetője közleményben dicsérte az elfogadott megállapodást, kiemelve, hogy a törvénycsomag „a dolgozó embereket és a családokat helyezi előtérbe”.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek