Az EU és Oroszország örül Trump és Kim Dzsong Un találkozójának

Az Európai Unió pénteken üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető májusra tervezett találkozójának hírét, amelynek létrejöttében Oroszország is erősen reménykedik.

Az Európai Bizottság rendes napi sajtótájékoztatóján Maja Kocijancic szóvivő „pozitív fejleménynek” nevezte az előző napi váratlan bejelentést.

„Pozitív fejleménynek tartjuk, hogy Trump elnök kész elfogadni Kim Dzsong Un meghívását egy csúcstalálkozóra” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az EU végső célja továbbra is a Koreai-félsziget „teljes, igazolható és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelése.

Moszkva reméli, hogy létrejön a találkozó

Oroszország reméli, hogy létrejön Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Addisz-Abebában.

„Ezt egy helyes irányban tett lépésnek tartjuk. Remélem, hogy a megállapodás létrejön. Erre feltétlenül szükség van a Koreai-félsziget körül kialakult helyzet normalizálásához” – mondta.

Csütörtökön jelentették be Washingtonban, hogy Donald Trump elfogadta Kim Dzsong Un találkozóra tett javaslatát. A felek május végéig ülhetnek tárgyalóasztalhoz. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Phenjan kész feladni nukleáris programját, az észak-koreai vezető elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fognak a további nukleáris és rakétakísérletektől.

Szakértők szerint már év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan több békülékeny gesztust tett, amelyeket Szöul kedvezően fogadott.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »