Tovább közeledik egymáshoz Észak- és Dél-Korea

Csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán áprilisban – jelentette be kedden a Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal miután visszatért Észak-Koreából Mun Dzse In dél-koreai elnök küldöttsége.

Több mint egy évtizede nem volt már legfelsőbb szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között.

Csung Ej Jong, a küldöttség vezetője úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea nem tartja szükségesnek nukleáris fegyverzete megtartását, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és a rezsim biztonsága garantált. Csung elmondása szerint Phenjan Washingtonnal is hajlandó tárgyalni a nukleáris leszerelésről és a kapcsolatok normalizálásáról. Ha az Egyesült Államok is nyitott erre, akkor Észak-Korea befagyasztja atom- és rakétakísérleteit – tolmácsolta tárgyalásai eredményét Csung.

A két Korea vezetői április végén találkoznának Panmindzsonban. Megállapodtak abban is, hogy úgynevezett forró drótot, azaz közvetlen telefonvonalat létesítenek egymással a katonai feszültség enyhítése végett.

A csúcstalálkozóról szóló híreket korábban Észak-Korea is megerősítette, mondván „kielégítő” megállapodáshoz vezettek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és a Mun Dzse In elnök által Phenjanba menesztett dél-koreai küldöttség tárgyalásai.

Phenjan, 2018. március 6. A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (j) fogadja a dél-koreai küldöttség élén álló Csung Ej Jongot, a nemzetbiztonsági hivatal vezetõjét Phenjanban 2018. március 5-én. A Mun Dzse In dél-koreai elnököt képviselõ tízfõs delegáció az esetleges béketárgyalásokat és az amerikai-észak-koreai közeledést igyekszik elõkészíteni az észak-koreai fõvárosban. Kim elõször fogadott dél-koreai tisztségviselõket. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

Phenjan, 2018. március 6.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) fogadja a dél-koreai küldöttség élén álló Csung Ej Jongot, a nemzetbiztonsági hivatal vezetőjét Phenjanban 2018. március 5-én. A Mun Dzse In dél-koreai elnököt képviselő tízfős delegáció az esetleges béketárgyalásokat és az amerikai-észak-koreai közeledést igyekszik előkészíteni az észak-koreai fővárosban. Kim először fogadott dél-koreai tisztségviselőket. (MTI/EPA/Dél-koreai elnöki hivatal)

Kim Dzsong Un hétfő este vacsorán látta vendégül a tízfős dél-koreai delegációt, élén a nemzetbiztonsági hivatalt vezető Csung Ej Jonggal, és őszinte tárgyalásokat folytatott annak tagjaival – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A megbeszélések témái között szerepelt egy esetleges csúcstalálkozó, „a Koreai-félszigeten uralkodó, égető katonai feszültség enyhítésének” lehetősége, valamint a párbeszéd folytatása – írta angol nyelvű jelentésében a KCNA.

Kim 2011-es hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom, hogy magas rangú dél-koreai tisztségviselőkkel találkozott, s a megbeszélésekre nem sokkal azután került sor, hogy az északi vezető húga, Kim Jo Dzsong februárban egy nagyobb delegáció élén felkereste Dél-Koreát a phjongcshangi téli olimpia idején. A találkozó remények szerint megnyitja majd az utat Észak-Korea és az Egyesült Államok tárgyalásai felé. A felek állítólagos megállapodásának részletei azonban nem ismeretesek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP/dpa/Hszinhua

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »