Nagyhatalmi aggodalmak az orosz fegyverkezés kapcsán

Donald Trump amerikai elnök Emmanuel Macron francia államfővel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéseiben a politikai vezetők egyhangúlag komoly aggodalmukat fejezték ki Vlagyimir Putyin orosz elnök atomfegyverekre vonatkozó tervei miatt – közölte pénteken a Fehér Ház.

A három politikus egyet értett abban, hogy Putyin csütörtökön Moszkvában elmondott évértékelő beszédében említett fegyverfejlesztési tervek elterelik a figyelmet a produktív párbeszédtől Oroszország és a Nyugat között.
Trump a francia kollégájával és a német kancellárral folytatott beszélgetésében szót ejtett a szíriai konfliktusról is. A Fehér Ház szerint a vezetők egyetértettek abban, hogy a damaszkuszi vezetésnek, és a vele szövetséges Iránnak és Oroszországnak teljes körűen és azonnali hatállyal végre kell hajtaniuk az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2401-es számú határozatát, amelyben a világszervezet azonnali tűzszünetre szólít fel.

Trump, Merkel és Macron egyben sürgették Oroszországot, hogy vessen véget a szíriai lázadók kezén lévő Kelet-Gúta bombázásának, illetve bírja rá Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a civilek lakta területek ellen indított katonai műveleteinek megállítására – olvasható az elnöki hivatal közleményében. Moszkvának felelősségre kell vonnia a szíriai vezetést az egyre romló emberi jogi helyzetért, amelyhez – a dokumentum szerint – hozzájárultak a rezsim ismételt vegyi fegyver és civilek elleni támadásai, és a humanitárius segélyezés akadályozása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására a szíriai kormányerők által ostromlott Kelet-Gútában február 27-től minden nap humanitárius tűzszünetet biztosítanak helyi idő szerint reggel 9 és délután 2 között. Nyugati országok és a világszervezet is elégtelennek minősítették a néhány órás fegyvernyugvást, amit az amerikai külügyminisztérium csütörtökön egyenesen „viccnek” nevezett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »